Putin

Putin Zdroj: Profimedia.cz

Putinova popularita v Rusku láme rekordy, pomáhají mu ozbrojené konflikty

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina vzrostla o devět procent z 67 na téměř 76 procent, čímž dosáhla nejvyšší úrovně za posledních pět let. Vyplývá to z průzkumu ruské státní agentury pro výzkum veřejného mínění VCIOM, který se uskutečnil během referenda o připojení Krymu k Rusku.

"Podobný vzlet Putinovy podpory byl zaznamenán během ozbrojených konfliktů v Čečensku a v Jižní Osetii v letech 2000 a 2008," poznamenal list Kommersant na svém webu. Server LifeNews poněkud škodolibě poznamenal, že naopak obliba amerického prezidenta Baracka Obamy klesla na rekordní minimum.

Putin "zabodoval" i u obyvatel Moskvy a Petrohradu, kteří se v posledních letech stavějí k prezidentovým výkonům daleko skeptičtěji, než ruský průměr. Nyní si však Putinovu práci pochvaluje 71 procent dotázaných z obou velkoměst.

Dnes zveřejněné výsledky průzkumu VCIOM víceméně odpovídají poznatkům nezávislého centra Levada. Podle průzkumu z minulého týdne by pro Putina - kdyby se teď konaly volby - hlasovalo 67 procent Rusů a pro Putinovu stranu Jednotné Rusko 56 procent.

V lednu 2000 při zahájení druhé čečenské války Putinova obliba dosahovala až 84 procent a o osm let později, během války s Gruzií o Jižní Osetii, se pohybovala mezi 70 až 80 procenty.

Středisko Levada dnes zveřejnilo průzkum ochoty Rusů vyjít na ulice a demonstrovat proti poklesu životní úrovně a na ochranu svých práv. Dvě třetiny dotázaných však masové protesty vylučují. Ochotu osobně se na demonstracích podílet vyjádřil jen každý desátý Rus, a to je nejméně za posledních šest let.

Sociologové odhadují, že v dalším průzkumu by mohla Putinova popularita ještě vzrůst, vzhledem k mezitím dokonané anexi Krymu. Pak se podpora nejspíše stabilizuje na nové úrovni, která však bude vyšší než 60 procent před ukrajinskou krizí. Podle politologa Jevgenije Sučkova k úspěchu přispěla i "šikovná a bezchybná" kampaň vlastenecké propagandy, ale Putinův vzlet prý nepotrvá déle než měsíc či dva.