Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ČTK

Ochránci dat zahájili řízení s vnitrem kvůli videu Nagyové

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zahájil správní řízení s ministerstvem vnitra kvůli zveřejnění policejního videa ze zadržení někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové).

Videozáznam zadržení Nagyové v prosinci poskytl pořadu České televize Otázky Václava Moravce šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

"Bylo zahájeno správní řízení s Českou republikou - ministerstvem vnitra jako správcem osobních údajů. Řízení ještě probíhá, nebylo ukončeno," napsala bez dalších podrobností mluvčí ochránců dat Hana Štěpánková. Podle zákona o ochraně osobních údajů hrozí právnické osobě za porušení zákazu zveřejnění těchto údajů prostřednictvím televize pokuta do výše pěti milionů korun. Šlachta už dříve uvedl, že podle jeho názoru žádný zákon neporušil. Chtěl prý veřejnosti dokázat, že při zatýkání Nagyové nedošlo k žádným excesům.

Kvůli zveřejnění videozáznamu čelil šéf ÚOOZ trestnímu oznámení od současného manžela Nagyové Nečase. Generální inspekce bezpečnostních sborů však nedávno dospěla k závěru, že v tomto ohledu se žádný trestný čin nestal. Expremiér Nečas čelí společně se svou manželkou obvinění z podplacení v kauze údajných trafik pro exposlance Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra. Dalším obviněným je Fuksův exnáměstek Roman Boček. Kauza kolem Nagyové loni vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS.