Studenti pod stromem

Studenti pod stromem Zdroj: Profimedia

Jsou mladí, aktivní, pravicoví a odhodlaní mluvit do věcí veřejných

Česká politika a společnost nemají v poslední době ten nejlepší zvuk. Přesto existují skupiny mladých lidí, kteří jsou svobodomyslní a odhodlaní do věcí veřejných mluvit. Není jim totiž jedno, kde budou žít. Představme si některé z nich:

1. Ludwig von Mises Institutwww.mises.cz

Tito mladí se drží životního motta rakouského ekonoma Ludwiga von Misese: „Neustupuj před zlem, ale ještě odvážněji proti němu bojuj.“

Představitelé institutu vzdělávají českou a slovenskou společnost v otázkách ekonomie. Překládají a píší články, vydávají knihy a pořádají besedy se zajímavými lidmi i ze zahraničí. Vede je Dominik Stroukal, doktorand na Vysoké škole ekonomické. Nejdůležitější je pro ně svoboda a ochrana soukromého vlastnictví.

2. Studenti za svobodu –www.studentsforlibertycz.cz

Tato organizace chce sjednocovat studenty hlásící se k myšlenkám svobody. Působí na hlavních univerzitách v České republice, kde pořádají přednášky a konference.

Hlavní principy, které uznávají jako klíčové, jsou sociální, ekonomická a akademická svoboda. Spolupracují s celoevropskou organizací Students for Liberty. Vede je Jan Škapa, student práv v Brně.

3. Svoboda učení –www.svobodauceni.cz

Tato skupina se drží zásady, že jen děti vyrůstající ve svobodném, přirozeném a respektujícím prostředí, dokážou využít veškerý svůj potenciál.

Vedoucí organizace je Jiří Košárek, čerstvý absolvent Vysoké školy ekonomické. Cílem skupiny je poukazovat na problémy současného vzdělávacího systému a měnit zákony regulující školství.

Všechny tři zmíněné organizace fungují bez státní podpory pouze na základě dobrovolné činnosti svých členů a podpory příznivců.