Vietnam

Vietnam Zdroj: profimedia.cz

Vietnamská vláda nasadila proti demonstraci tanečníky. S úspěchem

Zvláštní metodu boje proti účastníkům protičínské demonstrace zvolily úřady ve vietnamské Hanoji. Na náměstí, na němž chtěli opoziční politici uspořádat protest, pozvaly tanečníky a cvičitele aerobiku.

Disidenti, kteří chtěli položit věnce u známé sochy a pronést projevy, se museli svého záměru vzdát, neboť kvůli tančícím a cvičícím se nemohli na místo dostat a kvůli hlasité hudbě neslyšeli vlastního slova. Trochu to připomíná postup policie v komunistickém Československu, kdy například nízko nad hlavami účastníků pietního aktu k výročí smrti Jana Palacha, létal vrtulník. Tak, že také nebylo nic slyšet.

Vietnamští opozičníci si chtěli připomenout 35. výročí krvavého válečného konfliktu s Čínou. Ve Vietnamu v poslední době roste hněv nad stále důraznějšími územními nároky Pekingu na ostrovy v Jihočínském moři, které ale podle Hanoje patří Vietnamcům.

Vzhledem k tomu, že Peking je ideologickým spojencem a důležitým obchodním partnerem, jsou vztahy s Čínou pro vietnamskou vládu velice citlivým vnitropolitickým problémem. Nechce, aby se hněv vůči Číně projevovaný na veřejnosti rozšířil i proti jiným oblastem její represivní politiky.

Disidenti jsou proto přesvědčeni, že úřady záměrně na místo protestu poslaly tanečníky a cvičící aerobiku, aby akci zabránily bez konfrontace demonstrujících s policisty. Ti sice byli v okolí připraveni, ale převážně v civilu. Demonstrace se podle AP zúčastnilo kolem 70 lidí, kteří provolávali protičínská hesla. Po zhruba hodině a půl se jim podařilo položit věnce k památníku vietnamských válečných obětí a poté se rozešli.