Africká holčička

Africká holčička Zdroj: profimedia.cz

Africká šílenost: Rodiče posílají malé holčičky na tábory, kde je zaučí v sexu

Dívky ve věku deseti let jsou posílány do takzvaných „zasvěcovacích táborů“ v africkém Malawi, kde se učí o sexu a v některých případech tam i ztrácí svoje panenství. Tyto tábory nejsou ale nic nového – je to tradiční místní rituál, který existuje po mnoho generací a je údajně součástí přeměny dívky v ženu.

Rodiny dívkám řeknou, že jedou na tábor, kde naleznou nové kamarádky. Ve skutečnosti na ně ale čekají instruktoři a instruktorky, kteří dívky nabádají k sexu. Jinak prý dostanou kožní onemocnění.

Dívka jménem Grace teď popsala tábory britským novinářům. Když ji bylo deset, odjela do jednoho z podobných táborů. Při týdenním pobytu ji bylo vysvětleno, že má mít úctu ke starším a poctivě plnit funkci ženy v domácnosti. Ale také se naučila, jak mít sex. To ji vysvětlily ženy – instruktorky, kterým se říká “anamkungwi”, což znamená v překladu klíčové vedoucí. Ty jí ukazovaly různé sexuální polohy a naváděly dívky k sexuální očistě, které se říká „kuasa fumbi“. V praxi to znamená, že se dívky mají s někým vyspat, aby získaly zkušenosti. O rizicích těhotenství, pohlavních nemocech a antikoncepci však nepadlo ani slovo.

Joyce Mkandawire, poradce pro komunikaci organizace Girls Empowerment Network řekla, že mnoho dívek v táborech nemá na výběr a často muž najatý jejich rodinou v noci přijde a má s nimi sex. Při tomto rituálu má mnoho dívek nechráněný sex s mužem aby „dospěly“. Pokud dívka neprojde tímto procesem, je dále považována za dítě a tudíž se nemůže vdávat. Jenže právě Malawi je postižena epidemií AIDS krizi, která připravila o rodiče nejméně půl milionu dětí.

Harrier Chanza ze Světové zdravotnické organizace řekla americkému časopisu Atlantik, že v mnoha zdejších zemědělských společenstvích „není nic jako dospívání, buďto jste ženou nebo jste dítětem“. Podle Chanzy někteří rodiče dokonce chtějí, aby dívka otěhotněla v raném věku, protože jako těhotná snáze sežene manžela a pak se o ní už rodiče nemusí starat.

Podle Světové zdravotnické organizace je každý rok ve světě přes 14 milionu dívek pod 15 let donuceno ke svatbě. Důsledky bývají často vážné. Dívky nejsou na sex ještě dostatečně vyspělé, nedostává se jim vzdělání a existuje v jejich věku větší riziko, že se stanou obětí domácí násilí. Také mohou při komplikovaném těhotenství zemřít – je to ostatně v rozvojových zemích hlavní příčina úmrtí mezi dívkami ve věku od 15 do 19 let.