Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: ČTK

Zaorálek bude víc proevropský a proarabský apoštol, než český ministr zahraničí

Jak se ukazuje, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (místopředseda ČSSD) by mohl být problémem ve vztahu s našimi dosavadními zahraničními spojenci a partnery. Lubomír Zaorálek je totiž znám svými vztahy s kontroverzními osobami a dosti odlišnými názory na zahraniční politiku, kterou jsme nastoupili po pádu komunistického režimu.

Naší američtí spojenci mu jistě nebudou moci zapomenout, že v roce 2006 zaštiťoval Lubomír Zaorálek konferenci o Iráku v Praze, kterou měla podle České televize sponzorovat i dcera svrženého iráckého diktátora Saddáma Husajna. To však pan místopředseda Zaorálek popírá. Rozruchem poznamenaná konference, která se měla konat v budově parlamentu ČR byla po zveřejnění informací o účasti osob (mezi nimiž byly údajně podle některých medií i osoby napojené na teroristické skupiny v Iráku) přesunuta na Novotného lávku v centru Prahy.

Účastníky byli hlavně protiamericky a protizápadně zaměření Iráčané a levicoví aktivisté. Například bývalý důstojník irácké armády Salím Imámí na konferenci prohlásil, že „Spojené státy chtějí zničit Irák, a proto jej prý zavlekly do občanské války.“ Jeden z organizátorů konference, předseda Česko-iráckého sdružení a podnikatel Faisala Ismaila obhajoval svrženého iráckého diktátora Saddáma Husajna a například jednomu z pozvaných hostů naše policie ani neumožnila vstup na české území. Jeden z organizátorských uskupení, konkrétně České mírové fórum, bylo (a snad i stále je) sledováno protiextremistickým oddělením Policie České republiky.

Byl i proti radaru

Jak je známo, místopředseda Zaorálek také podporoval odpor proti jednání Američanů s Čechy o instalaci radaru včasné výstrahy v Brdech a jak také upozorňuje senátor Jaromír Štětina, v době rusko-gruzínské války v roce 2008, kdy hrozilo vypuknutí rozsáhlého ozbrojeného konfliktu v Kavkazském regionu, spáchal dnešní ministr a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek skandální čin. Odjel do Ruska a na ruském tanku jel do hlavního města Jižní Osetie Cchinvali.

„Šlo o neuvěřitelnou věc. Pan Zaorálek jako oficiální činitel České republiky jel s okupační armádou na dobyté území cizího státu a podílel se tak na jeho okupaci. Hovořil jsem tehdy s ministrem zahraničních věcí Gruzie. Jasně mi řekl, že Zaorálek porušil platné gruzínské zákony a dopustil se tak trestného činu na území této země,“ prohlásil senátor Štětina.

Zaorálek proti islamizaci a přistěhovalcům?

Kuriózní je, že v době kdy se v parlamentu projednávaly takzvané zelené karty, vystoupil pan Zaorálek s projevem, v němž prohlásil: „Já jsem byl vždy přesvědčen, že Česká republika by se měla vyhnout chybám, ke kterým došlo v ostatních zemích západní Evropy. Mám na mysli to, co se stalo ve Francii a v Německu. Země, ve kterých vznikla poměrně rozsáhlá ghetta obyvatelů Turků, Arabů. Vznikla tam celá předměstí, ve kterých jsou dnes poměrně velké dramatické sociální problémy. Ve Francii jsou zapalována auta. Ty země viditelně obtížně hledají schopnost si s přívalem těchto nových etnik, kultur, národů poradit.“

Zaorálek obhájce islámského terorismu?

Bloger Tomáš Kolsky na svém ostře kritizoval Zaorálkův postoj ke konfliktu mezi islámským teroristickým hnutí Hamas a Izraelem, kdy tento levicový politik v roce 2009 předestřel svoji koncepci, podle níž stát nemůže bojovat proti teroristům zaštítěným civilisty. Zaorálek tehdy doslova napsal: „Odhadované počty obětí žen a dětí v pásmu Gazy jednoznačně usvědčují izraelskou stranu z porušování principů mezinárodního humanitárního práva.“

Kolsky tehdy v reakci na Zaorálkovu podporu Palestinců napsal: „Nejde jen o to, že se ČSSD navržením takového člověka postavila proti židovskému národu, ale staví se tím i proti samotnému konceptu demokratických států a proti jejich právu bojovat s terorismem. V Zaorálkově pojetí stát zkrátka na boj proti teroristům prakticky nemá právo. Stačí aby přišel někdo s odhady počtů obětí a panu Zaorálkovi to stačí jako důkaz k usvědčení státu z porušení mezinárodního práva.“

Tanec podle not

Jaká nás tedy čeká zákulisní zahraniční politika pana Zaorálka? Není jeho medializovaný probruselský postoj zástěrkou jeho skutečných cílů? Například již zmiňovaný senátor Štětina prohlásil: „Pan Zaorálek by prostě v Černínském paláci tancoval podle kremelských not. To si snad Česká republika nezaslouží.“

Místopředseda ODS Jan Zahradil o Zaorálkovi a jeho názorech řekl: „ Je jasné, že svou roli nevidí v plnění povinností ministra zahraničí, ale že se považuje za jakéhosi proevropského apoštola, jehož úkolem je zavést ČR co nejhlouběji do tvrdého integračního jádra EU.“ Já osobně si dovolím dodat, že by tančil i podle not arabských režimů, které se stále více radikalizují. Zaorálek na ministerstvu zahraničí prostě znamená přinejmenším zákulisní odklon od pro-západní a vůči Izraeli přátelské politiky, k proarabské politice a k opuštění politiky podpory lidských práv z posledních desetiletí.