Nový Zéland

Nový Zéland Zdroj: profimedia.cz

Nový Zéland chce změnit koloniální státní vlajku, mělo by být k tomu referendum

Další země bývalé britské koloniální říše by mohla změnit svoji starou státní vlajku. Na řadě je Nový Zéland, kde premiér John Key uvažuje o vyhlášení referenda k této věci.

Současnou novozélandskou vlajku tvoří miniatura britské vlajky, která vznikla kombinací anglického, skotského a irského kříže a k tomu jsou červené hvězdy souhvězdí Jižního kříže, to vše na modrém pozadí. Mnoha lidem se nelíbí, že je velmi podobná vlajce australské (ta má hvězdy bílé, jinak je stejná) a že si je v cizině pletou. Proto přišel premiér Key s myšlenkou, že k možné změně by se mělo vyhlásit referendum. Konat by se může příští rok společně s volbami. Nový státní symbol má daleko více symbolizovat

Nový Zéland, proto se uvažuje o použití symbolu „silver fern“, ten je většinou zpodobován jako bílý list kapradiny na černém pozadí. Ostatně něco podobného již používají sportovní týmy země.

Novozélanďané argumentují příkladem z Kanady, která v únoru 1965 vyměnila vlajku s koloniálními motivy za velký javorový list a bílo-červené barvy. Tehdy probíhala v Kanadě poměrně divoká debata, zda se má k této změně přistoupit.

Ještě zajímavější je to, že ten samý premiér John Key v roce 2010 tvrdil, že jeho vláda na „na starosti daleko důležitější věci, než debatu o nové vlajce“. Názor zjevně změnil.