obama usa

obama usa Zdroj: ČTK

Cimrman Obama: Nesledujeme vás, trochu vlastně ano, a tak to i zůstane

Americký prezident Barack Obama někdy připomíná českého velikána Járu Cimrmana. Podobně jako on říká nesmysly a vzájemně si je vyvrací. Zatímco u Cimrmana je to legrace, u prezidenta USA velký problém.

Když loni vypukl skandál s odposloucháváním a monitorováním telefonních hovorů a textových zpráv, která provádí americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) tvářil se Obama, že politiky a důležité lidi ve spojeneckých zemích se to netýká, že přece monitorují jen podezřelé z terorismu. Pak se ukázalo, že to není pravda, tak se Obama některým spojeneckým představitelům omluvil. A teď přišel s tím, že americké tajné služby už nebudou monitorovat komunikaci hlav států a vlád blízkých spojenců. Tedy, že nebudou, ale v případě potřeby, vlastně budou.

„Dal jsem zpravodajským službám najevo, že - nebude-li k tomu naléhavý národně bezpečnostní důvod - nebudeme sledovat komunikaci hlav států a vlád blízkých přátel a spojenců,“ prohlásil Obama. Co je „naléhavě národně bezpečnostní důvod“, o tom ale pořád budou rozhodovat v Americe. „Vedoucí představitelé zemí, které jsou našimi přáteli a spojenci, by měli vědět, že když chci vědět, co si o nějaké věci myslí, zvednu telefon a zavolám jim a nepoužiju monitorování,“ řekl prezident USA. Aha, takže nejdříve z monitorování služby zjistí, jak se věci mají a pak Obama zavolá.

Na obranu těchto praktik je nutné dodat, že podobné sledování skutečně někdy vede k odhalení nebezpečí, právě ze strany teroristů. „Monitorování zabránilo řadě útoků a zachránilo nevinné životy - nejen v USA, ale i jinde ve světě,“ vysvětloval Obama.

Největší diskuse v USA vyvolával program získávání takzvaných metadat o telefonátech Američanů. Metadata nezahrnují obsah hovorů a jména volajících, ale údaje o číslech, místě, čase a délce hovoru. Obama oznámil, že tento program bude podroben větším restrikcím a přestane „existovat v nynější podobě“. Jak konkrétně bude nové uspořádání vypadat v praxi, by měl rozhodnout Kongres ve spolupráci s tajnými službami. Jednou z variant je, že metadata budou uchovávat operátoři, kteří však dosud vůči tomu vyjadřovali odpor. Již před jeho projevem však americká média připomínala, že poslanci Kongresu se zatím nebyli s to v otázce regulace tajných služeb shodnout prakticky na ničem.