Bělobrádek

Bělobrádek Zdroj: ČTK

Lidovci trvají na ministerstvu zemědělství. Rozhodnout se má dnes

Celostátní výbor KDU-ČSL trvá na tom, aby lidovci v možné koaliční vládě získali ministerstvo zemědělství, a odmítá nabídku ministerstev práce a dopravy. Oznámil to dnes předseda strany Pavel Bělobrádek. Pro KDU-ČSL je resort zemědělství podmínkou pro vstup do vlády. Obsadit by ho měl právě předseda strany. Bělobrádek řekl, že chce s ČSSD a ANO dál vyjednávat.

Předseda ČSSD a případný premiér Bohuslav Sobotka v reakci uvedl, že ho postoj lidovců mrzí a nechápe ho, přesto chce v pátek o složení kabinetu znovu jednat.

"Požádal jsem pana (předsedu ANO Andreje) Babiše a Bělobrádka, abychom se k debatě nad složením vlády sešli ještě během pátku," uvedl Sobotka. Trojkoaliční vládu pokládá Sobotka dál za nejrozumnější řešení. Šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka postoj lidovců nepřekvapil.

"Velice si vážíme nabídky obou našich partnerů na ministerstvo práce a sociálních věcí, které považujeme za jednu z našich priorit. Stejně tak oceňujeme nabídku ministerstva dopravy. Nicméně zůstává v současné době pro nás stále prioritou ministerstvo zemědělství," řekl novinářům Bělobrádek. "Mrzí mne, že lidovci odmítli už druhý konkrétní návrh na jejich zastoupení v rodící se koaliční vládě," prohlásil Sobotka.

Podle něj byla nabídka na řízení ministerstev práce a dopravy solidní a velkorysá. "Negativnímu postoji lidovců proto příliš nerozumím a přijde mi to už jako hodně velké politikaření. Naše země ale novou vládu potřebuje, a tak je sociální demokracie připravena s lidovci a ANO dál jednat," zdůraznil Sobotka.

Celostátní výbor se na požadavku obsazení ministerstva zemědělství usnesl jednomyslně. V druhé části večerního jednání rozhodl, že kandidátem bude právě Bělobrádek, který je vzděláním veterinář. I vzhledem k jeho zemědělské praxi by s jeho případným jmenováním do čela ministerstva souhlasil i prezident Miloš Zeman, řekl Bělobrádek. Předseda lidovců s hlavou státu jednal dnes odpoledne.

Širší vedení jednoznačně odmítlo nabídku "dvojkombinace" ministerstev práce a dopravy. "Nicméně nechceme ukončit jednání, chceme s našimi partnery jednat dál a pokusit se vyjednat takové řešení, kde by byla uplatněna priorita nejen ČSSD a ANO, ale i priorita KDU-ČSL," dodal Bělobrádek.

Někteří vedoucí sociální demokraté si dokážou představit dohodu, díky níž by lidovci získali ministerstvo zemědělství s tím, že se najde kompromis týkající se vedení a dohledu nad Státním pozemkovým úřadem, který hraje důležitou roli v církevních restitucích. Lidovci by podle nich o takovém řešení byli ochotni uvažovat. V ČSSD se také ozývají hlasy, že ztráta ministerstva zemědělství by pro stranu nebyla takovým problémem jako nutnost hledat pro případnou menšinovou vládu podporu u Úsvitu nebo komunistů.