Papež František

Papež František Zdroj: ČTK

Papež František: "Dávám přednost církvi, která má modřiny"

Papež František vydal tento týden věcný, ale zároveň zásadní dokument, ve kterém shrnuje úkoly, priority a cíle svého pontifikátu a naznačuje, jak by měla být katolická církev reformována.

Takzvanou apoštolskou exhortaci František napsal k ukončení Roku víry. Uvádí v ní, že církev by měla mít hlavně funkci misijní a neměla by se bát ušpinit si ruce, když bude pomáhat chudým a utlačovaným. Papež v dokumentu čerpá ze svých kázání, projevů a rozhovorů, které uskutečnil za osm měsíců ve funkci. Dává je ale do širší souvislosti a nastiňuje, jak "oživit církev ve světě plném lhostejnosti, sekularizace a obrovské nerovnosti příjmů", uvedla agentura AP. Kritizuje rovněž centralizaci církve a její "posedlost" vydávat nesourodý soubor doktrín.

František, který je známý svou kritikou globálního ekonomického systému, v novém dokumentu o 84 stranách ale zašel ještě dál a útočí na to, že peníze se staly v současné společnosti modlou. "Peníze musí sloužit a nikoli vládnout," říká. Politiky prosí, aby zajistili, že budou mít všichni občané "důstojnou práci, vzdělání a zdravotní péči". Nespoutaný kapitalismus je podle něj "novou tyranií".

František v exhortaci rovněž vyzval movité lidi, aby se podělili o své bohatství. "Stejně jako přikázání Nezabiješ stanoví jasnou hranici za účelem zachování hodnoty lidského života, dnes bychom měli říkat i Nebudeš vytvářet ekonomiku vyloučení a nerovnosti. Takováto ekonomika zabíjí," citovala z papežova vyjádření agentura Reuters. "Jak je možné, že není ve zprávách, že postarší bezdomovec zemřel na ulici, ale je tam, že finanční trh ztrácí dva body?" podivuje se ve svém textu František.

"Dávám přednost církvi, která má modřiny, je zraněná a špinavá, protože byla venku v ulicích, před církví, která je nezdravá z toho, jak je omezená, a z toho, jak lpí na své vlastní bezpečnosti," napsal František.