Scientologové

Scientologové Zdroj: profimedia.cz

Scientologové si za účasti celebrit otevřeli nové centrum na Floridě

Herci Tom Cruise, John Travolta a Kelly Prestonová se spolu s dalšími tisíci scientology účastnili slavnosti u příležitosti předání daru 154 milionu dolarů pro novou katedrálu v Clearwater na Floridě.

Budova v centru města se stavěla skoro patnáct let. Scientologové, hnutí, které založil spisovatel Ron Hubbard v 70. letech, zde budou moci realizovat svůj program. Ačkoliv město očekávalo asi 10 tisíc scientologů, zástup, který se zde shromáždil, byl o poznání menší, asi tak 6 tisíc.

Místní restauratéři se už nicméně těší na to, že scientologičtí farníci budou jejich klienty. Místní restauratér, který tu otevřel novou restauraci, si to chválí: "Scientologové jsou vždy dobře oblečení, vypadají hezky a dělají z našeho města hezké místo. A taky potřebují jíst..." Nová budova je součástí většího komplexu a bude sloužit jako důchovní útočiště pro scientology, v přízemí bude prostor pro návětšvníky kteří se budou chtít s tímto náboženstvím seznámit. Proč je toto náboženství tak přitažlivé pro mnoho lidí včetně celebrit? Není totiž příliš složité a kombinuje staré náboženské poučky s pojmy moderní vědy.

Podle scientologie se člověk skládá z těla, mysli a ducha. Duše se nazývá thetan. Mysl zaznamenává situace v životě, i bolestivé a nepříjemné okamžiky. Ty je možné rozeznat pomocí zařízení zvaného e-metr. Člověk, který není ovlivňován těmito bolestivými zážitky, dosahuje stavu clear – čistý – pomocí procesu „auditingu“.

Zatímco v USA paří ke stoupencům scientologie i různé celebrity, v jiných zemích, například v Německu, má špatnou pověst. Je tam považována za sektu a marketingový projekt. V jiných zemích Unie je uznána jako náboženství, nemá ale stejná práva jako jiné církve.