Směnárna

Směnárna Zdroj: profimedia.cz

Za okradení turisty hrozí směnárnám pokuta až pět miliónů korun

Senát posvětil 21. srpna letošního roku nový zákon o směnárenské činnosti, který by měl chránit zahraniční turisty před okrádáním při výměně peněz.

Doposud mohli směnárníci nabízet dva druhy kursů, vysoký a nízký, a až podle částky, kterou si zákazník směnil, rozhodli, který z nich vyberou. Nyní ale musí nabízet směnárny pro všechny transakce jeden kurs. Přestože zákon přišel v platnost 1. Listopadu, spousta společností se jím dosud neřídí.

Podle nově nastolených pravidel musí být všechny kursy jasně označeny, ideálně má být skutečná cena zvýrazněna. Zvykem bylo zahraniční turisty nalákat na výhodný kurs. Když ale dostali směněné peníze, nestačili se divit. Částka, kterou jim totiž naúčtovali, byla zcela jiná. Až poté, co transakce proběhla, dozvěděli se, že výhodný kurs, jejž chtěli, by dostali až při výměně vyššího obnosu peněz.

Výjimkou jsou takzvané VIP kursy, které může mít každá pobočka mimo standardní nabídku. „Naše firma se ihned přizpůsobila daným podmínkám, jež jsou v zákoně ustanoveny. Před samotnou transakcí sdělíme zákazníkovi částku nákupního a prodejního kursu. Po výměně peněz dostane zákazník všechny důležité informace na účtence, kde je uvedeno datum, měna či případné poplatky, kontakt, kam se mohou nespokojení klienti odvolat, samozřejmě jednotlivé kursy, které jsou srozumitelně označeny, a také je dole uvedeno znění platného – nového zákona,“ sdělila pracovnice jedné z poboček CheckPointu. Přesně tak by to totiž mělo vypadat podle novely, na niž dohlíží Česká národní banka (ČNB).

Dalším problémem jsou zmatené a nepřehledné vývěsní tabule. Takové má například firma interCHANGE. „Je pravda, že když jsem tabuli zkoumala, chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala. A to pracuji v oboru,“ potvrdila zaměstnankyně jedné pražské směnárny a dodala: „Je pěkné, že vyšel nový zákon, ale je možné v něm najít tolik právnických kliček, že si stejně myslím, že se jím spousta směnáren řídit nebude. Jde o to, jak dobrého mají právníka.“

Kromě jiného zákon také definuje, kdo může vůbec směnárenskou činnost vykonávat. Každý směnárník musí být zapsán do registru ČNB, což má zabránit pouličnímu směnárenství.

Pokud nebudou směnárny dodržovat platné ustanovení, udělí jim ČNB pokutu až do výše pěti miliónů korun. V plánu jsou časté kontroly, hlavně v oblastech, kde se předpisy pravidelně porušují.