Letiště Domodědovo

Letiště Domodědovo Zdroj: wikipedia.org

Za atentát na moskevské letiště dostali teroristé doživotí

V lednu roku 2011 zaútočili původem kavkazští teroristé na moskevské letiště Domodědovo. Útok zabil 37 lidí a 172 zranil. Hlavní atentátník při sebevražedném útoku zahynul, jeho bratr dostal dnes deset let vězení a zbývající tři atentátníci doživotí. Do deseti dnů mohou obhájci útočníků podat proti rozsudku odvolání.

Za hlavního organizátora útoku soud označil vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarova, který chce na jihu Ruska vytvořit samostatný "kavkazský emirát" spravovaný podle islámských zákonů. Atentátník Magomed Jevlojev při akci zahynul, jeho bratr Achmed byl odsouzen na deset let. Na doživotí soud odsoudil další tři bezprostřední organizátory akce Islama a Iljeze Jandijevovy a Bašira Chamchojeva. Odsouzení mají uhradit osmimilionovou škodu.

Krvavou akci atentátníci provedli na největším moskevském letišti předloni 24. ledna. Pětikilová nálož, kterou měl na svém těle Magomed Jevlojev, v příletové hale Domodědova zabila či zranila přes 200 lidí. Mezi zraněnými byli i slovenská herečka Zuzana Fialová a její herecký kolega Ľuboš Kostelný, kteří cestovali do Moskvy na výlet. Fialová měla střepiny v noze a v hrudníku, Kostelný měl v těle kovový úlomek.

Čtveřice spolupachatelů dopravila atentátníka ze severokavkazského Ingušska do Moskvy, předala mu trhavinu a dopravila ho na místo činu. Část obviněných byla podle dřívějších zpráv během akce pod vlivem drog, které teroristům podali lidé z bezprostředního okolí Umarova.

Osnovatelé atentátu byli zatčeni tři týdny po akci na moskevském Kyjevském nádraží před odjezdem do moldavské metropole Kišiněva. Soud s teroristy trval bezmála dva roky, trestní spis má podle ruských médií téměř 200 svazků.

Sám Umarov, který je na seznamu hledaných teroristů v Rusku i v USA, zatím spravedlnosti uniká. Ruské bezpečnostní složky se obávají, že pozornost jeho bojovníků se nyní soustřeďuje na město Soči na černomořském pobřeží, které bude příští rok v únoru hostit zimní olympijské hry. Kreml ale možnost jakýchkoli násilných akcí během olympiády vylučuje.