Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: Martin Hurda - Blesk

ČSSD se tváří, že je zachráněna, pravda to není

To, co má ČSSD vyřešit dnes na svém jednání Ústředního výkonného výboru v Praze, přesahuje nejenom její možnosti, ale i schopnosti. Má být zapomenut puč ve straně. Dohodnuto, jak postupovat při jednání o vládě. Určit, co bude v programu budoucího kabinetu a jak postupovat k možným partnerům. Už chybí jen čísla, která budou večer vylosována ve Sportce.

Přestože se Bohuslav Sobotka tváří jako vítěz vnitrostranického tlachání (a on skutečně ze současných sporů jako vítěz vyjde), ještě neznamená, že bude trvale posílena i jeho pozice na české politické scéně. Na přechodnou dobu jistě ano, ale pak se vše vrátí tam, kde to bylo předtím. Sobotka se může dnes tvářit a chovat jak chce, on sám se příliš nezmění. Vysvětlil by mu to každý psycholog.

Navíc mu ve straně zůstávají záškodníci, kteří se sice stáhnout na čas do zákulisí, ale tam rozehrají novou hru. Je jisté, že Hašek, Tejc a Škromach, úplně nezmizí ze života strany. Je jisté, že nezapomenou na ponížení, kterého se teď dočkali. Je jisté, že vymyslí způsob, jak předsedovi uškodit. Až na to přijdou a vyskytne se nějaká možnost, namažou předsedovi schody. Ať se Sobotka zeptá svého kolegy Vladimíra Špidly, ale i Mirka Topolánka a Petra Nečase, co se stane, když má pořád v týlu členy, kteří byli zasaženi tvrdým direktem.

Sobotka se chce také v novém vedení ČSSD opřít i o radikální členy, kteří mohou vyvolat v budoucí vládě velké pnutí. Takovým člověkem je senátor Jiří Dienstbier, který bude jen těžko vycházet s některými lidmi z Babišova hnutí ANO. Jak by Sobotka na pozici premiéra krotil podobné vášně, není jasné, protože pokud Babiš splní slovo a bude stát řídit jako firmu, dočká se brzy ČSSD slov, která nebude schopna snášet. Agresivita a nátlak, tak to šéf ANO dělá ve svých podnicích.

Nejdůležitějším faktorem, které sobotkovské sociální demokracii může dál výrazně škodit, je neschopnost přitáhnout více voličů. Na ty se zaměřují nové strany a hnutí a nebude tomu jinak ani v budoucnosti. Bohuslav Sobotka by si měl vzpomenout, kdo nakonec souhlasil s fatálně špatným rozhodnutím nasadit na volebního lídra v Praze odboráře Zavadila. Byl to právě on. A situace se bude opakovat – předseda Sobotka bude muset v různých volbách dát na kandidátky lidi, kteří mu teď pomáhají. Nemůže si být ale jistý jejich trvalou podporou.

Vítěz v ČSSD se bude ještě nějakou dobu usmívat. Do doby, než přijdou jakékoli další volby či kontroverzní hlasování ve sněmovně.