Vojáci

Vojáci Zdroj: profimedia.cz

Hlas Ruska soudí, že možná i na tu juntu u nás jednou dojde

Jak ukazuje výsledek průzkumu agentury CVVM, české armádě důvěřuje 67 procent respondentů, policii 61 procent. Na třetím místě v žebříčku se umístil rozhlas se třiapadesáti procentní důvěrou.

Server Hlas Ruska uvádí výsledky říjnového průzkumu CVVM, které jsou pro zahraničního pozorovatele poněkud záhadné. Po armádě a policii a rozhlasu věří Češi ještě soudům (50 procent). Tisk má jen 38 procent a církve 24 procent.

Sociologové upozorňují, že důvěra k tradičním silovým institucím během let roste, zato k „hlídacím psům demokracie“ naopak padá. Růstu podpory Čechů se naopak těší odbory.

Rusové píší: „Růst důvěry k ozbrojeným silám je, alespoň, v České republice, jev neobvyklý. V české kotlině junta nikdy nevládla, na to Češi jsou málo horkokrevní a politická scéna zatím relativně stabilní, a armáda fakticky nikdy nebojovala za zachování vlasti.

Současně, v Česku existuje početná část společnosti, která odmítá působení českých vojáků v zahraničních konfliktech pod hlavičkou Severoatlantické aliance. Prolévání krve v dalekém Afghánistánu, nebo donedávna Iráku, vnímá negativně a nasazení české armády považuje za úlitbu strýčku Samovi a jeho partnerům.

Proč mají tedy ozbrojené síly největší důvěru? Proč Češi flintám věří ochotněji, než krucifixům? Češi, jak se zdá, vystřízlivěli. Tradičním politickým institucím, jako je vláda nebo parlament, již málo kdo věří. Média se jim zdají stejně zkorumpovaná a tendenční, jako politici. Církve, zejména po restituci nemají o nic lepší pověst. Proto Čechům nezbývá nic jiného, než věřit armádě, jako jedné z posledních opor státnosti. Jiné vysvětlení neexistuje. A možná, že i na tu juntu v Česku jednou dojde.“ Tak máme se zřejmě na co těšit.