Nikolin a Amarildo

Nikolin a Amarildo Zdroj: Profimedia.cz

Stovky dětí v Albánii trpí kvůli krevní mstě svých rodičů

Devítiletý Nikolen a jeho starší bratr Amarildo od svého narození nikdy neopustili svůj rodný dům v Albanii. Nehrají si venku, neví, co je fotbalový míč, ani nechodí do školy. Chlapci jsou uvězněni doma kvůli krevní mstě, kterou jim hrozí sousedé. Rodiny se bojí o jejich životy

Jejich strýc zabil souseda při hádce v roce 1993 a byl poslán do vězení na 25 let. Tento trest však rodině oběti nestačí. Přísahali, že pomstí smrt smrtí. To vše se odehrává v současnosti v evropské zemi. Albánci totiž stále respektují tradici vendety, jejíž původ sahá až do 15. století, a nešetří žádného muže v rodině včetně miminek.

Brutální zvyk je běžný v chudých hornatých regionech na severu země, ale také v některých vesnicích a městech v jiných regionech. Nikolin a Amarildo proto tráví většinu svého času ve studené tmavé místnosti v jejich domově v Mazreku, což je vesnice, která je vzdálena asi 150 kilometrů od hlavního města Tirana. Hořký sousedský svár již připravil o život několik lidí dva chlapci, přestože za nic nemůžou, by mohli být další na řadě. „Venku na nás čeká smrt,” šeptá Amarildo. Říká, že sní o tom, že si zahraje fotbal se svým jediným kamarádem, svým bratrem. Matka chlapců nedávno spáchala sebevraždu. Neustála život zajatce ve vlastním domě. „Našel jsem jí oběšenou ve stodole,” říká Amarildo zlomeným hlasem a přitom potlačuje slzy. Jediným spojením chlapců se světem venku je jejich učitelka Liljana Luani, která přichází dvakrát do měsíce, aby chlapce naučila číst a psát.

„Děti vendety jsou odsouzené k smrti,”říká Luani, která požádala albánské úřady o vyřeršení situace. Vendetu označuje za „neakceptovatelný zločin v zemi, která se chci integrovat do Evropy“. Podobným problémem je ale postiženo na 600 chlapců. Podle policejních dokumentů v posledních 14 letech zemřelo kvůli krevní mstě v zemi 225 lidi, přičemž se odhaduje, že skutečné číslo, může být ještě daleko vyšší.