Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jiří Benák / iDnes / Profimedia.cz

Andrej Babiš a StB. Prohlédněte si svazek konspiračního bytu agenta Bureše

Byl Andrej Babiš vědomým spolupracovníkem StB a udával komunistům jiné lidi? Soud, který měl o tom rozhodnout v Bratislavě 9. října, byl odročen do ledna. Český multimilardář a politik se k němu totiž nedostavil.

Internetová televize slovenského deníku SME proto vyslala redaktorku do archívu Ústavu paměti národa, kde se nachází i spis „Voják“. Týká se konspiračního bytu, ve kterém se Bureš scházel s důstojníkem tajné bezpečnosti. Cílem bylo zjistit, nakolik je možné, aby Andrej Babiš nevěděl, že byl vědomým spolupracovníkem komunistické tajné bezpečnosti.

O možnosti, že by Andrej Babiš nevěděl, že je veden jako spolupracovník StB a jeho podpis a další dokumenty byly falšované, hovořil s redaktorkou televize SME Radek Schovánek z českého Ústavu pro studium totalitních režimů. Podle něho už to, že se orgány StB scházely s Babišem-Burešem v konspiračním bytě, znamená, že estébáci museli mít k němu důvěru, že úkryt nevyzradí. „Museli mu věřit, u kandidátů a zájemců o spolupráci se schůzky odehrávaly na jiných místech,“ řekl k tomu.

Na otázku, zda se přece jen nescházel Babiš s tajnou bezpečností nevědomky, Schovánek odpověděl protiotázkou: „Když se s příslušníkem StB tajně a opakovaně scházím v bytě, od kterého mám klíče, a tam si s ním povídám, tak co je to jiného než to, co dělala StB, to znamená sběr a získávání informací?“ Ve svazku je záznam schůzek tajných spolupracovníků, je zde uveden i Bureš a data, kdy ke schůzkám s ním došlo. Babišovi právníci se nyní pokoušejí sehnat svědectví, že jejich klient byl v době schůzek v zahraničí a písmoznaleckým posudkem znedůvěryhodnit pravost podpisů.

To, že by mohl být spis falšovaný považuje Radek Schovánek za velmi nepravděpodobné. „Z tisíců svazků, které jsem přečetl, vím jen o jediném na rozvědce, který byl z důvodů krytí dotyčného po roce 1990 falšován. Pak ještě existuje spis faráře, o němž pracovník StB napsal, že ho získal pro spolupráci, protože se domníval, že ho později zlomí. To se také ´provalilo´ a agent StB byl potrestán. V případě Babiše by však musely být falšovány i další spisy a protokoly. Nejde zde jen o svazek Bureš, ale i o spis konspiračního bytu Voják, další svazek týkající se akce Oko a také o záznamy v archívu, záznamy z porad. To, že by toto vše někdo změnil, je absurdita. To už bychom mohli popřít i samotnou existenci StB,“ řekl pro internetovou televizi deníku SME český odborník.