Instagram používá i NASA. Zde samozřejmě zpětně.

Instagram používá i NASA. Zde samozřejmě zpětně. Zdroj: NASA

Rozpočtová krize v USA: astronauti možná nedostanou plat

Rozpočtová krize v USA má některé nečekané dopady. Možná neodstartuje sonda k Marsu a astronauti nedostanou plat.

Americká agentura NASA je státní. Protože pro všechny vládní agentury a instituce byl vyhlášen „governmentshutdown“, tedy byl zablokován provoz, nejdou do práce ani zaměstnanci NASA. Kosmonauti KarenNybergová a Michael Hopkins ale doma zůstat nemohou, protože jsou právě na mezinárodní kosmické stanici ISS. Uniknout není kam. A i kdyby se v nějakém hnutí mysli rozhodli vrátit na zem (pokud by to Rusové dovolili, protože Američané zase – jako už několikrát v historii – nemají vlastní kosmickou loď a musí se spolehnout na ruské Sojuzy, zjistili by, že jim nejspíš nepřišla výplata.

Je jasné, že v NASA nevypnou spojení a bude se pokračovat dál. Hůř je na tom sonda MAVEN, která se měla příští rok stát družicí Marsu a startovat měla 18. listopadu. Jenomže když nebyl schválen federální rozpočet, nikam nepoletí, protože nebude za co. O věci samé se na webu NASA nic nedočtete, protože ten taky nefunguje. Zdá se, že startovat budou jen soukromníci, teď tedy Space X se svou komunikační družicí SES-8. Aspoň víme, v čem je soukromý sektor perspektivní.

Pokud MAVEN neodstartuje do 7. prosince, poletí v dalším startovacím okně až v roce 2016. Odborník na kosmonautiku Pavel Toufar o tom na serveru TechnetiDNES píše: „Uskladnění sondy by bylo velice nákladné a pohltilo by několik desítek milionů dolarů. Proto někteří odborníci už začali mluvit o tom, že pokud by se letošní start neuskutečnil, bylo by lepší sondu použít pro nějakou jinou výzkumnou cestu, například pro výpravu ke kometě. Případné posměváčky, kteří by škodolibě mluvili o stahovaní gatí, když je brod ještě daleko‘, je třeba v jejich ‚ostrovtipnosti‘ umravnit. Lépe totiž včas přemýšlet o možných variantách, než smířlivě čekat, jak všechno dopadne.“

Člověk by neřekl, jak kosmické důsledky mohou mít hádky politiků a kolik to bude nakonec stát. A to je jen vrcholek ledovce. Ještě že nemusíme zrovna teď čelit náletu Marťanů nebo válce se Severní Koreou.