Syrie

Syrie Zdroj: profimedia.cz

Za chemickým útokem stojí syrská armáda: Francie má satelitní snímky jako důkaz

Francie disponuje satelitními snímky, které prý dokazují, že nedávný údajný chemický útok v Sýrii byl veden z oblastí pod kontrolou syrské armády. Ta použila většího množství plynu než v minulosti, z čehož lze vyvodit, že se pokusila zasaženou oblast znovu dobýt. 

Vyplývá to z materiálu francouzských tajných služeb, který dal k dispozici agenturám zdroj z francouzské vlády. Ta chce podle premiéra Jeana-Marca Ayraulta vytvořit koalici zemí, které podpoří vojenskou akci proti syrské vládě v odpověď na chemický útok.

Síly věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi podnikly podle devítistránkového dokumentu "sofistikovaný", "masívní a koordinovaný chemický útok", k němuž by povstalci nikdy neměli dostatek prostředků, aby jej uskutečnili.

"Na rozdíl od předchozích útoků, při nichž bylo použito malé množství chemických látek a jejichž cílem bylo terorizovat obyvatelstvo, pak tento útok byl taktický a zaměřený na opětné získání území," uvádí se v dokumentu podle agentur. Útok tak prý představuje významnou hrozbu pro globální, a tedy i francouzskou národní bezpečnost. Dokument, který v pěti bodech dokazuje vinu Asadova režimu, zahrnuje satelitní snímky ukazující, že útok přišel z území kontrolovaného vládou v oblasti Damašku a že byl namířený do míst kontrolovaných povstalci. Asadovy síly pak navíc zasaženou zónu bombardovaly, aby zahladily stopy.

Podle odhadů francouzských tajných služeb, opírajících se hlavně o videozáznamy ze zasažených míst, si útok vyžádal nejméně 281 mrtvých. To je podstatně méně než tvrdí USA, podle nichž je obětí kolem 1430. Podle americké zprávy bylo také po útoku v damašských nemocnicích přijato přes 3000 lidí s dýchacími problémy, křečemi, kašlem, zrychlenou činností srdce a s pěnou vycházející z úst.

V rozhovoru pro francouzský list Le Figaro dnes Bašár Asad označil za nelogické, aby se útoku dopustili jeho vojáci. Prezident zároveň varoval Francii před tím, aby se zapojila do případného útoku proti Sýrii. Mělo by to podle něj dopady na francouzské zájmy.

S francouzským vládním dokumentem o údajném chemickém útoku v Sýrii večer seznámil vedoucí činitele parlamentu v Paříži premiér Ayrault. Podle agentury AFP mají být francouzské informace o chemickém útoku poté umístěny na vládní internetové stránky, aby byly k dispozici veřejnosti.

Francouzská vláda zvolila ve srovnání s Británií opačný přístup v rozhodování o tom, jak na syrský chemický incident reagovat. Poslance sice seznamuje s důkazy o odpovědnosti Asadova režimu, nenechá je ale o tom hlasovat. Vše je v rukou jen prezidenta Françoise Hollandea, jak dnes znovu potvrdil Ayrault.