Zdroj: Reuters

Nepokoje v Egyptě sílí: Po zásahu pořádkových sil zemřelo dnes asi 15 lidí

Egyptské pořádkové síly dnes ráno začaly s pomocí slzného plynu vyhánět stoupence sesazeného prezidenta Muhammada Mursího z obou jejich tábořišť v centru metropole Káhiry.

Podle agentury Reuters, která se odvolala na očitého svědka, zahynulo při zásahu nejméně patnáct lidí. Zpravodajské televize CNN a BBC informují "pouze" o pěti mrtvých.

Zatímco granáty se slzným plynem dopadaly hlavně na větší z obou tábořišť na předměstí Nasr, do menšího postaveného na okraji areálu Káhirské univerzity už podle přímých záběrů televizí Al-Džazíra a Al-Arabíja vjely buldozery, které srovnávaly postavené stany se zemí.

O život přišlo 250 lidí

Mursího stoupenci patří většinou k islamistickému Muslimskému bratrstvu. Odmítají postup armády, která 3. července Mursího přinutila odejít z úřadu a zadržela jej. Exprezidentovi přívrženci od té doby pořádají pravidelné protestní akce, kterými chtějí docílit návratu Mursího do funkce. Při střetech a demonstracích pořádaných od začátku července přišlo o život na 250 lidí. Naposledy v úterý si potyčky vyžádaly jednoho mrtvého a 11 zraněných.