Narozeninový koncert Reflexu

Narozeninový koncert Reflexu Zdroj: Tomáš Tesař

Duel Reflexu: Žikovská vs. Bartoš

Digitální distribuce autorsky chráněných děl a výtvorů - to je to oč tu běží. Další ze série Duelů Reflexu svede v diskuzi dohromady ty, kteří se už z principu nemohou shodnout - tlak v zádech od autorů hudby (Žikovská) nebo od členů strany a sympatizantů (Bartoš) jim to nedovolí.

Pozvání Reflexu do dnešního Duelu přijali zástupce IFPI (Mezinárodní federace hudebního průmyslu) a předseda Pirátské strany. Petra Žikovská zastupuje (obrazně řečeno) dráby, čili vymahače práva, Ivan Bartoš pak (opět obrazně řečeno) digitální renegáty. Oba jsou ostří zastánci svých směrů, a přímá konfrontace by teoreticky mohla (a měla) zodpovědět otázku, zda vůbec existuje reálná možnost dohody - zda je možné, aby nastala situace a řešení, kdy obě strany se skřípěním zubů kývnou (stoprocentně spokojení nebudou nikdy).

 

Mají lidé právo stahovat hudbu na internetu, nebo nemají? Je možno v hospodě poslouchat hudbu a neplatit za ni? Jsou v České republice respektovány licence Creative Commons pro volné šíření hudby, nebo bude mít OSA všechno tvrdě pod palcem a bez jejího souhlasu si v hospodě pomalu ani nezapískáme státní hymnu?