Leoš Novotný

Leoš Novotný Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Na České dráhy neútočíme. Šéf Leo Express Leoš Novotný odpovídal čtenářům Reflexu

Sedmadvacetiletý podnikatel Leoš Novotný mladší řídí dopravní firmu LEO Express, která provozuje osobní vlakovou dopravu na trati Praha-Ostrava-Praha. Vystudoval ekonomii a finance v Británii, mluví několika světovými jazyky, ale lze si jen těžko představit, že by zažil tak raketový start do světa byznysu, kdyby jeho otec nebyl spolumajitelem potravinářské firmy Hamé.

 

V roce 2008, krátce před vypuknutím finanční krize, prodal Novotný a jeho dva společníci Hamé Islanďanům za 4,5 miliardy korun. To je slušný starovní kapitál, o nějž se Novotný starší podělil se synem. 

 

O tom ostatně svědčí i fakt, že je otec Novotný předsedou dozorčí rady akciové společnosti LEO Experss, takže si evidentně hlídá svou investici.

 

Přesto je Leoš Novotný představitelem nové generace českých byznysmenů. jeho firma před několka dny prodala dluhopisy za 100 milionů korun a získané peníze chce využít na nákup dalších vlaků. V plánu má totiž obsazení dalších tratí v České republice.

 

Vedle Radima Jančury je tak dnes Leoš Novotný mladší nejviditelnějším podnikatelem v oboru osobní vlakové přepravy. A společně se vymezují proti státním Českým drahám.