Petr Nečas odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila

Petr Nečas odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila Zdroj: Profimedia.cz

Nečasovu vysvětlení Pospíšilova odvolání nikdo nevěří. Na zítřek se chystá první demonstrace

Premiér Petr Nečas dnes ráno odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (svého kolegu z ODS a jejího místopředsedu). Vysvětlení, které přitom nabídl, téměř nikdo nevěří. Co bude dál?

Oficiální odůvodnění: Jiří Pospíšil chtěl navýšit rozpočet ministerstva spravedlnosti v době rozpočtových škrtů. Tedy podle Petra Nečase jde o nepřípustné "manažerské nezvládnutí resortu především v rozpočtové oblasti".

 

Oficiálnímu vysvětlení ale věří málokdo. Nepomohl tomu zrovna ani fakt, že právě včera se ministr obrany Alexandr Vondra vyjádřil, že je třeba zastavit omezování rozpočtu na jeho ministerstvu. V následujícím screenshotu z webu ČT24, který koluje po sociálních sítích, to vypadá obzvlášť komicky.

 

Dvojitá rozpočtová nezodpovědnostDvojitá rozpočtová nezodpovědnost|screenshot Petr Šnajdr

 

Téměř všechny komentáře se shodují, že odvolání Jiřího Pospíšila souvisí s jeho plánem jmenovat Lenku Bradáčovou novou šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze.

 

Twitter i Facebook je plný velmi výrazných odsudků Nečasova kroku a pochyb o jeho pravém motivu. Lidé sdílí poznámku advokáta Václava Lásky, který k tomu napsal:

 

"Podsvětí (v čele s panikou zmítaných politiků) zvítězilo. Slibně nastartovaný proces obrody orgánů činných v trestním řízení bude zastaven.  Je mi z toho zle. Opravdu moc zle."

 

Prošli jsme si zřejmě všechny reakce na českém Twitteru a takto vypadadají ty typické:

 

 

 

Zeptali jsme se i na Facebooku Reflexu, co na krok Petra Nečase čtenáři říkají. Ze 49 komentářů jsou všechny kritické kromě jednoho pochvalného a jednoho neutrálního.

 

Lidé jsou krokem Petra Nečase až znechucení. Na dotaz "Co byste Nečasovi vzkázali?" například odpověděl například Ondřej Kaprál slovy: "Všechny sprostý slova" a dalších 12 lidí jej "olajkovalo". Řada dalších komentářů je výrazně explicitnějších.

 

David Baroš pak napsal: "Nečase jsem si i přes jeho přešlapy svým způsobem vážil, ale odvolání ministra Pospíšila můj názor naprosto mění. Nadřazovat rozpočtovou odpovědnost resortu spravedlnosti nad zájmem vybudování stabilního právního systému této země je hnus." Dalších 13 lidí komentář "podepsalo" kliknutím na tlačítko "to se mi líbí".

 

Už teď se dá tedy říci, že veřejnost Nečasovo vysvětlení nepřijala a v podstatě všichni víme, že jde o něco jiného. Pro řadu čtenářů to byl rozhodující moment "prozření", kdy si Nečase zařadili po bok kmotrů a kdy definitivně ztratil nálepku "Pan Čistý", kterou mu dali jeho příznivci před dvěma lety.

 

Petr Nečas odvolání ministra Pospíšila nezvládl a veřejnost považuje jeho vysvětlení za lživé. Otázkou zůstává, zda to tak zůstane ("my víme své, on ví, že my víme své, a konec") nebo přijde nějaký další pokus o uchlácholení veřejnosti ze strany Nečase a nebo naopak protesty.

 

První protestní skupiny už se ostatně na Facebooku formují. Například Ondřej Liška (SZ) na svém profilu ohlasil demonstraci na zítřek v 19:00 "u koně" na Václavském náměstí.