34 - Mikš je rovněž  těžce raněn. Rozhodne se ukončit svůj život ranou z pistole. Kusému se sice daří uprchnout, ale bude později dopaden a v Praze-Kobylisích zastřelen.

34 - Mikš je rovněž těžce raněn. Rozhodne se ukončit svůj život ranou z pistole. Kusému se sice daří uprchnout, ale bude později dopaden a v Praze-Kobylisích zastřelen. Zdroj: kresba Zdenka Landová / text Jaroslav Čvančara

26 - V sobotu 24. dubna 1942 Adolf Opálka s Karlem Čurdou zapalují na severovýchodním okraji Starých Skvrňan stodolu. V téže chvíli Jan Kubiš a Josef Valčík zapalují 200 metrů severně od Goldscheidrovy továrny velký stoh slámy. Střed signalizačních ohňů má být hlavním cílem britských letadel.
27 - Britské bombardéry se nad Plzeň dostávají v 01,30 hodin. Letci ale bomby odhazují příliš brzy. Bomby dopadnou  na louky, zasáhnou zahradnické skleníky pod Lochotínem a jednu baterii děl u řeky Mže.  Samotnou Škodovku nezasáhne ani jedna! Celkový nezdar způsobil v řadách parašutistů značné zklamání.
28 - V noci na 28. dubna 1942 přistávají skupiny  BIOSCOP  ve složení rotný Bohuslav Kouba, četař Jan Hrubý a četař aspirant Josef Bublík,  BIVOUAC  ve složení rotný František Pospíšil, rotný Jindřich Čoupek, desátník aspirant Liboir Zapletal a STEEL – svobodník Oldřich Dvořák.
29 - Pro ukrytý výsadkový materiál se vydávají dvojice Josef Valčík s Vlastimilem Moravcem a  Arnošt Mikš s Josefem Kusým.
30 - Josef Valčík a Aťa Moravec jsou neznámým četníkem varováni, že oblast je hlídána četnickými hlídkami. Raději jdou pryč.
11
Fotogalerie

Unikátní cyklus obrazů Atentát, díl třetí. Podívejte se

 

Radiotelegrafista Jiří Potůček se dozvídá, že Londýn připravuje operaci CANONBURY, tj. bombardování plzeňské Škodovky, která je nejdůležitějším zbrojním podnikem v protektorátu. Po Kruppových závodech v Německu je druhým největším zbrojním komplexem v nacisty okupované Evropě. Pokračování v galerii níže...Radiotelegrafista Jiří Potůček se dozvídá, že Londýn připravuje operaci CANONBURY, tj. bombardování plzeňské Škodovky, která je nejdůležitějším zbrojním podnikem v protektorátu. Po Kruppových závodech v Německu je druhým největším zbrojním komplexem v nacisty okupované Evropě. Pokračování v galerii níže... | kresba Zdenka Landová / text Jaroslav Čvančara