Pivo

Pivo Zdroj: Kresba 3ax

České NEJ č. 13: To nejznámější nakonec. Jsme největší pijani piva na světě

Kde se pivo pije, tam se dobře žije. My Češi si sice pořád stěžujeme, ale asi to nebude tak zlé, když jsme dlouhodobě nejbezednějšími pijany chmelového moku na světě. Podle tabulek poskytnutých redakci Českým statistickým úřadem jsme za rok 2010 zkonzumovali 131,7 litrů piva na hlavu. A čím jiným zakončit náš třináctidílný seriál českých NEJ než rekordem v konzumaci produktu, který nás po světě nejvíc proslavil.


Ačkoli naše spotřeba i produkce piva setrvale klesá, kam se na nás hrabou proslulí alkáči Rusové se svými sedmdesáti vypitými litry, britští milovníci pubů a barů se 76 litry nebo všeobecně obžerní Američané s litry osmdesáti... Zatím.


Podle průzkumu, který pro Český svaz pivovarů a sladoven provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění, se totiž průměrný počet půllitrů týdně vypitých českými muži snížil z 9,5 v roce 2007 na předloňských 7,7.


Piva pijeme méně hlavně proto, že se snažíme žít zdravěji a že nám šlape na paty hospodářská krize, která nás nutí investovat rozumněji než do pivního břuchu. Také přecházíme na jiné alkoholické nápoje.


Každopádně dlouhodobě patříme k národům nejvíce holdujícím alkoholu – když Světová zdravotnická organizace měřila naposledy, roku 2005, spotřebu čistého alkoholu na obyvatele staršího patnácti let, dosáhli jsme 14,8 litrů a předběhli nás pouze Estonci.


Víte o dalších rekordech udatného národa českého? Pište nám na rxonline@reflex.cz!