Twitter

Twitter Zdroj: Miloš Gašparec

David Grudl
Msgr. Miloslav Vlk
Michaela Losekoot
Arthur Dent (M. Malý)
Matouš Petráň
15
Fotogalerie

15 nejlepších českých twitterů podle Miloše Čermáka. Ubaví nás Twitter k smrti?

Milujeme Facebook, ale službě jménem Twitter jsme v Česku ještě nepřišli na chuť. Anebo se to právě teď začíná měnit? Propadne v Česku Twitteru také někdo jiný než geekové, novináři a milovníci cynického humoru?

Co všechno se dá napsat ve 140 znacích? Všechno. Třeba i román. „On je zraněn ve válce a umře mu žena. Zamiluje se do dívky, ale ona do něj ne. Zemře. Do dívky se zamiluje někdo jiný a ten si ji vezme.“ Literární experti nepochybně poznali Vojnu a mír.

 

Když Twitter v roce 2006 vznikl, byl považován za nesmyslnou věc. Kdo by chtěl v jedné či dvou větách sdělovat světu, co si zrovna myslí nebo dělá? A hlavně, kdo by to chtěl číst? Dnes víme, že odpověď zní: Asi 100 miliónů lidí. A jejich počet roste.

 

Ve světě Twitter objevili celebrity, politici, sportovci i firmy. Pro ty všechny je dnes nejjednodušším způsobem, jak oslovit své fanoušky, voliče či zákazníky. Síla Twitteru je v jeho jednoduchosti. Není to nebezpečný žrout času jako Facebook. Twitter je dobrý vlastně jen v jediné věci, a to „doručování“ informací.

 

Používají ho prezidenti Obama i Medveděv, celebrity Lady Gaga či Justin Bieber, fotbalista Ronaldo či basketbalista LeBron James. Ti všichni mají přes milión takzvaných followerů, tedy dalších uživatelů Twitteru (nemusí se nutně jednat o lidi, nýbrž i instituce), které mohou oslovit.

 

Na Twitteru jsou – dřív než kdekoliv jinde – informace o přírodních i jiných pohromách, o revolucích či výsledcích sportovních zápasů. Když dnes média jako BBC či New York Times získají žhavou zprávu, nejspíš ji jako první zveřejní právě na Twitteru.

 

Drtivá většina obsahu na Twitteru jsou pochopitelně banality. Přesně to, co předvídali kritici této služby v době vzniku. Zbytečný informační šum typu „Vyčistil jsem si zuby“ nebo „Právě jím špagety“.

 

Ale ukázalo se, že to vlastně nevadí. Kdo chce, může si takový šum lehce odstínit. Nehledě na to, že právě mix důležitých informací a banalit je tím, co twitterovým účtům známých lidí dodává zvláštní kouzlo.

 

NA TWITTER „TÁHNOU“ CELEBRITY

Česko zatím nadšení z Twitteru vzdoruje. Zatímco počet uživatelů Facebooku se jen v Česku přehoupl přes tři a půl miliónu, počet česky a slovensky tweetujících lidí se odhaduje na nějakých devadesát až sto tisíc.

 

Vychází to zhruba na více než dvě procenta uživatelů Facebooku. Přitom ve srovnatelných zemích je poměr mezi oběma sítěmi pro Twitter příznivější, tak zhruba deset až dvacet procent. Proč je to v Česku tak málo?

 

Těžko říct, může to být proto, že na rozdíl od Facebooku není Twitter přeložen do češtiny (i když se to vzhledem k jeho jednoduchosti zdá být zbytečné) anebo že ho ještě „neobjevily“ celebrity. Když si v Americe založila v přímém přenosu účet na Twitteru slavná moderátorka Oprah, zaznamenal největší skokový nárůst uživatelů v historii. A žebříček nejsledovanějších účtů světa vede dvojice Lady Gaga a Justin Bieber. Prezident Obama je až osmý.

 

Neznamená to, že by byl Twitter nějak ze své podstaty bulvární. Stejně jako u Facebooku platí, že si obsah může každý sám „namíchat“. Když budete sledovat pouze jaderné fyziky, nemusíte se bát, že na vás z displeje mobilu vykoukne Lady Gaga. Ani náhodou

 

. V Americe, Británii i řadě dalších zemí se stal Twitter součástí veřejného prostoru. Když politici nebo šéfové f rem rezignují, často to oznámí právě na Twitteru. Když NASA získala důkazy, že je na Marsu voda, rovněž to jako první zveřejnila na Twitteru.

 

Nejzajímavější je, když se virtuální twitterosféra propojuje s reálným světem. Když Lance Armstrong na Twitteru před dvěma lety oznámil, že zve zájemce na cykloprojížďku kolem jednoho skotského města, zájem byl tak velký, že způsobil dopravní kolaps. A když loni v létě basketbalová superhvězda Kevin Durant napsala, že by si zahrála fotbálek, dostala nepřeberně nabídek. Za hodinu už s překvapenými šťastlivci čutala v jednom parku do míče.

 

V Česku mnoho takových příběhů nenajdete. Prostě proto, že na Twitteru je stále málo lidí. A ne zrovna v reprezentativním složení: donedávna byl český Twitter doménou ajťáků a geeků, prostě lidí, kteří se motají kolem počítačů a webu. Navíc byl hlavně mužskou záležitostí.

 

SMĚJÍCÍ SE BESTIE

První česky píšící uživatel se na Twitteru zaregistroval v dubnu 2006, tedy několik týdnů poté, co zakladatel Jack Dorsey odeslal historicky vůbec první tweet (dokonce víme, kdo to byl – má uživatelské jméno @maestorm a stále Twitter používá). To byla slušná rychlost, počet českých uživatelů však rostl další roky velmi pomalu.

 

Vedle „ajťáckých“ témat se na českém Twitteru začalo dařit ještě jednomu žánru, a to cynickému, někdy až černému humoru. Celkem se tak prokázalo, že Češi asi opravdu jsou „smějící se bestie“. Hranice Twitteru překonala „sláva“ obzvlášť nevkusného vtipu o Aničce (ano, té dívce, která byla dlouho pohřešovaná a po půl roce nalezena zavražděná), za nějž si autor vysloužil označení „největší prase českého internetu“. I přesto však na českém Twitteru patří k nejúspěšnějším.

 

Média používala Twitter během loňské odborářské stávky, kdy zprávy z něj fungovaly jako poměrně dobré zpravodajství o tom, co v Praze funguje a co nikoliv. Celkem hodně používají Twitter sportovci. Cyklisté Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar poctivě informují o tom, co prožívají na svých trénincích i závodech. Píší ovšem anglicky.

 

Twitter také loni v prosinci předběhl klasická média s informací, že zemřel Václav Havel. Zatímco oficiálně byla oznámena přesně v poledne v neděli 19. prosince, uživatel se jménem @Ex- Novinar (jeho jméno nevíme) už v 11.31 napsal: „Volají mi známí, že zemřel Václav Havel. Že to není pravda ...“ Minutu před polednem to ještě stihl náš bývalý redakční kolega Tomáš Baldýnský (@baldachyn).

 

TWEETOVÁNÍ A IVETA B.

Twitter zatím moc nevzrušuje české politiky. Z aktivních uživatelů zde najdeme snad pouze šéfa zelených Ondřeje Lišku a europoslance Edvarda Kožešníka. Tím to v zásadě končí, sem tam se ještě najde nějaký tweetující lokální politik. O moc lepší to není ani s institucemi.

 

Pomalu se probouzejí české firmy, asi nejlíp si vedou mobilní operátoři. Ti dokonce pro tweetování speciálně školí vybrané zaměstnance. A tak se vám občas stane i to, o čem jsme donedávna jen četli ze zahraničí: totiž že si na Twitteru postěžujete na kvalitu služeb a firma se vám sama ozve, aby problém pomohla vyřešit. Tedy ne že by to konkrétně mně někdy výrazněji pomohlo ... ale minimálně je to milé.

 

Je zvláštní, že české celebrity se na Twitter stále nehrnou. Copak je neláká to, co vyzkoušeli jejich kolegové v cizině, totiž přestat komunikovat se svými fanoušky přes média a místo toho je oslovit přímo? Nejspíš ne. Asi je opravdu stále jednodušší zvednout telefon a zavolat do bulváru.

 

A přitom to vážně funguje! Když loni na jaře po jedné z dalších opileckých eskapád dostal herec Charlie Sheen výpověď ze seriálu Dva a půl chlapa, média ho odepsala. Založil si účet na Twittteru a za jediný víkend získal milión fanoušků. To mu pomohlo vyprodat turné a udržet pozornost bulvárů. Dnes má fanoušků už skoro sedm miliónů.

 

Jednou z mála českých výjimek je Markéta Irglová. Zpěvačka, jež dostala Oscara za hudbu k filmu Once, koncertuje hodně v Americe, a tak píše anglicky. A určitě jí to pomáhá získávat diváky na koncerty. A fanoušky odměňuje informacemi, které v médiích nenajdou: třeba že už brzy bude na Islandu natáčet druhou desku a že minulý týden byla i s rodiči na premiéře muzikálu Once, jenž byl natočen podle stejnojmenného filmu.

 

Láká vás to? Chtěli byste být u toho, až i v Česku začne Twitter fungovat jako zajímavé a pestré médium? Připravili jsme pro vás tipy na lidi, které se právě teď vyplatí sledovat. Jako kritérium jsme si stanovili, že museli mít v době přípravy tohoto článku aspoň 1000 followerů. Citované tweety jsou všechny aktuální, z posledních tří měsíců. Naše twitterovská „patnáctka“ není žebříček, žádné pořadí jsme nestanovali.

 


Používáte Twitter? Zde je Twitter list s 15 vybranými pozoruhodnými účty podle Reflexu, přihlašte se k jeho odběru.