Jack Kerouac

Jack Kerouac Zdroj: Tom Palumbo (via Wikipedia)

Jak oslavit narozeniny Jacka Kerouaca? Zajděte do kina, vyražte na cestu, nebo si přečtěte nový Reflex

Jean-Louis Kerouac, známý jako JACK KEROUAC, by se příští pondělí dožil devadesáti let. V Reflexu č. 10, který vyjde zítra, najdete článek o faktorech, jež známému spisovateli komplikovaly život. Od alkoholu a abúzu přes ženy (a muže) až k Oidipovu komplexu.


Letos navíc uplyne 55 let od prvního vydání Kerouacova nejslavnějšího románu Na cestě; u nás vyšel dokonce šestkrát, ve dvou různých překladech (Jiřího Joska a Jiřího Popela), a stal se prvním svazkem vynikající argovské edice Anglo-amerických autorů, AAA.

 

Pokud jste na četbu Kerouacových nesnadno stravitelných knih rezignovali, vaše chyba. Už letos však budete moci zajít do kina na nový, skvěle obsazený film Waltera Sallese Na cestě a později taky na Big Sur, který natočil nezávislý režisér Michael Polish podle Kerouacova stejnojmenného románu. Že ani do kina nechodíte? Fajn, tak si na Jackovy narozeniny dejte aspoň panáka. Nebo vyražte na cestu.

 

Jack nejednal se svými ženami v rukavičkách, mohlo to být ale i horší – jeho přítel, autor mj. Teplouše a Feťáka William S. Burroughs, třeba svou ženu Joan jednou v noci zastřelil. Nebohá Joan se ho snažila přimět, aby s ní hrál na Vléma Tella – jen místo jablka měla na hlavě skleničku a Burroughs třímal místo luku střelnou zbraň. 1951.

 

1955 a 1956 v horách s Garym Snyderem vede dlouhé hovory o zenovém buddhismu a čerpá informace pro Dharmové tuláky, román, který na rozdíl od Na cestě nepopisoval jízdu napříč Státy, ale cestu dovnitř lidského nitra.

 

 

Firma Levi’s by měla Jacku Kerouacovi postavit pomník. Díky jeho vášni pro úzké levisky šly tyhle džíny od 50. let na dračku.

 

„U Jacka se snoubí síla svalů se silou intelektu,“ hlásala školní ročenka newyorské soukromé školy Horace Manna. Jak to s ním dopadlo později? O tom si můžete přečíst už zítra.