Steve Jobs

Steve Jobs Zdroj: Profimedia.cz

Geniální mrzout. Nová biografie nahlédla do soukromí Steva Jobse

V knihkupectvích v řadě zemí světa dnes vyšla oficiální biografie zakladatele Applu Steva Jobse. Podle prvních recenzí knihy s jednoduchým názvem Steve Jobs popisuje autor Walter Isaacson technologického vizionáře jako chladného a často nepříjemného puntičkáře, který nikdy nešetřil kritikou. Na přeloženou verzi si Češi podle informací na webu nakladatelství Práh počkají do 15. listopadu.

 

O napsání biografie požádal Jobs před sedmi lety šéfredaktora časopisu Time Waltera Isaacsona. Svůj (literární) život svěřil do zkušených rukou. Isaacson už v minulosti knižně odvyprávěl život Benjamina Franklina a Alberta Einsteina.

 

Práci na Jobsově životopisu obětoval Isaacson poslední dva roky, během nichž kromě šéfa Applu vyzpovídal na sto Jobsových přátel, členů jeho rodiny, kolegů i obchodních konkurentů.

 

Podle blogu The Huffington Post měla kniha původně vyjít až v druhé polovině listopadu, plány na vydání ale urychlil Jobsův neočekávaný skon 5. října. Není divu, server The Next Web uvádí, že po jeho smrti na rakovinu slinivky břišní vzrostl počet předobjednávek knihy o víc než čtyři tisíce procent. Právě díky tomu se biografie vyhoupla ještě před vydáním do čela žebříčku nejprodávanějších knih amerického internetového knihkupectví Amazon.

 

 

V neděli večer se Isaacson, který se s Jobsem naposledy bavil v polovině srpna, objevil v pořadu 60 Minutes na americké televizní stanici CBS. V obsáhlém rozhovoru popsal Jobse jako člověka, který nepůsobil „vřele a měkce“. Šéf Applu byl podle něj velký mrzout pověstný svou úsečností: „Někdy dokázal být na lidi velmi, velmi nepříjemný.“ Cíle své kritiky si nevybíral – mohlo jít o servírku v restauraci, ale i o zaměstnance, kteří právě strávili celou noc v práci. „Chci být s lidmi, kteří baží po dokonalosti. Takový prostě jsem,“ řekl prý Jobs Isaacsonovi.

 

Kromě kritiky se ale choval obdiv k talentovaným. Líbil se mu přístup zakladatele sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga. Oceňoval na něm jeho nadšení pro vybudování společnosti a byl mu sympatický i proto, že svou firmu nikomu následně neprodal.

 

Autorovi nové biografie se díky řadě rozhovorů se otevřel Jobsův soukromý svět, do něhož mohl vstoupit málokdo. Šéf Applu byl podle Isaacsona přirozeně neomalený a hašteřivý člověk, který se někdy nesprchoval i několik dnů po sobě.

 

 

Pohrdal lidmi, kterým peníze změnily charakter. „Bylo mi okolo 25, když byla naše hodnota okolo 50 milionu dolarů. Věděl jsem, že se už nikdy nebudu muset starat o peníze. Proto jsem se dostal ze situace, kdy jsem se nemusel starat o peníze, protože jsem byl velmi chudý, do situace, kdy jsem se o ně nemusel zajímat, protože jsem jich měl hodně,“ vyprávěl autorovi Jobs. „Dal jsem si slib. Řekl jsem si, že nikdy nedovolím, aby peníze zničily můj život.“

 

Proto podle Isaacsona žil relativně jednoduše. Bydlel ve všedním domě, který nebyl obehnán bezpečnostním plotem s dveřmi z kuchyně do zadní zahrady, které běžné zůstávaly odemčené.

 

Krátce před smrtí prý uvažoval o posmrtném životě. „Někdy v Boha věřím, jindy ne. Myslím, že je to tak padesát na padesát. Od té doby, co mám rakovinu, jsem ale o něm přemýšlel častěji. A zjistil jsem, že v něj i o trochu více věřím. Možná je to proto, že chci věřit v posmrtný život. Když pak zemřete, všechno nezmizí. Vědění, které jste shromáždili. Nějakým způsobem žije dál,“ cituje Jobse Isaascon. Život a smrt je Jobse možné přirovnat vypínači; stačí moment a je po všem. „Proto nerad dávám na appleovská zařízení tlačítko On/Off,“ přiznal se po krátkém zamyšlení.

 

 

Server Mashable dal dohromady přehled nových informací, které ocitovala trojice významných amerických médií: web deníku The New York Times, zpravodajská agentura AP a blog The Huffington Post. Vybíráme nejzajímavější z nich:


The New York Times: Jobs řekl Isaacsonovi, že bude buď prvním člověkem, který kdy zvítězil nad rakovinou tohoto typu, nebo mezi posledními, kteří na ni zemřeli.



AP: "Chystám se zničit Android, protože je to ukradený produkt. Rozpoutám s nimi termonukleární válku," řekl prý Jobs poté, co společnost HTC představila na začátku roku 2010 první telefon vybavený operačním systémem Android. „Nechci vaše peníze. Pokud mi nabídnete pět miliard dolarů, nevezmu si je. Peněz mám dost. Chci jedině to, abyste přestali používat v Androidu naše nápady."



The Huffington Post: „Bill (Gates) nemá v podstatě žádnou představivost a nikdy nic nevynalezl, což je podle mého názoru důvod, proč dnes dává před technologiemi přednost filantropii. Jen bezostyšně okopíroval nápady jiných lidí.“


The Huffington Post: „Čeká vás prezidentování po jedno volební období,“ řekl Jobs Obamovi v roce 2010.