Layter

Layter Zdroj: archiv autora

JXD na Leyteru: Kde jsou všichni moji kámoši?

V sobotu jsem vyzkoušel Leyter.com jako nástroj k vyhledání kamaráda a kafe s ním. Funguje to. Takže když jsme se sešli, vytahal jsem z něj data o vzniku celého projektu.

Honza Běhounek, takto ekonom, ovšem s intimním vztahem k IT, byl podle Leyteru v sobotu vpodvečer na fotbale a pak dal jako své koordináty Černý most. Přes den jsem byl na trilobitech a nic nenašel, tak jsem - abych neměl pocit zmarněného dne - vyrazil na Černý most. Vystoupil jsem z metra, zavolal Honzovi a povídám: „Jsem taky na Čerňáku. Dáme kafe?“ Za tři minuty jsme seděli v hospůdce a Honza začal vyprávět.

 

Loni v létě jel po eskalátoru v obchodním centru a proti němu jela dívka, která mu padla do oka. Podívali se na sebe a jeli dál - on dolů, ona nahoru. „To je škoda, že jí už nikdy neuvidím!“ blesklo mu hlavou. A po chvíli volně asocioval: „A proč bych jí vlastně nemohl vidět? Přes Síť by to šlo zařídit!“

 

Dojel do práce a začal o nápadu vykládat. „Tohle když vymyslíš, tak to bude pecka!“ shodli se kolegové. A to bylo naposled, co o nápadu mluvil.

 

Pak se sešel se svým dlouholetým známým a kamarádem Martinem Horákem. „Nechtěl jsem do věci cpát jenom vlastní peníze a potřeboval jsem investora. Ale nechtěl jsem se obrátit na nějaký gigantický IT koncern, který by mě za krátkou dobu z projektu vyšachoval. Tak jsem oslovil Martina.“ Také ekonom a podnikatel, který si mohl dovolit projekt zasponzorovat. Sešli se a Honza si na začátku debaty nechal bez ohledu na dobré vztahy s ním podepsat papír o mlčenlivosti, tak byl na Leyter hrdý. Teprve pak mu ideu představil, a dál ho nemusel přesvědčovat.

 

 

Pak už společně oslovili tři specialisty z vzájemně odlehlých oblastí. Doktora Radvana Bachboucha z katedry psychologie FF UK, Miloše Čermáka, nejpopulárnějšího českého IT gurua,  a Honzu Klusáčka, majitele IT a programátorské firmy, shodou okolností mého dlouholetého kamaráda, souseda a částečně také mého osobního internetového gurua. Doktor Bachbouch vymýšlel sociálně-psychologické aspekty projektu, Miloš virály a reklamu a Honza Klusáček to se svými lidmi začali programovat. Pak už byla hotová betaverze a Honza Klusáček oslovil mě, jestli to neuděláme zase jako internetový experiment.

 

Ten první, který jsme s Honzou Klusáčkem a Milošem Čermákem před jedenácti lety dělali, se jmenoval nekoukat.cz, já měl v bytě léta před vypuknutím lavin reality show online připojenou kameru, a projekt se načas stal nejsledovanějším experimentem českého Internetu.

 

Pak už jste do projektu vstoupili vy - čtenáři, protože před pár dny Leyter začal fungovat naostro. „Není to ale definitivní verze softwaru, má pořád spoustu dětských chyb a my ho průběžně ladíme a vylepšujeme, tak tam prosím zdůrazněte, že zatím uživatelé vidí jenom betaverzi!“

 

Takže zdůrazňuji - ten engine, který Leyter dnes pohání, se průběžně zlepšuje, a už příští díl seriálu ve středu bude mít navíc nové funkce. Jak je naprogramovaný, v jakém prostředí a další technické podrobnosti v příštím díle proberu s autorem technické stránky projektu Honzou Klusáčkem.