bar

bar Zdroj: Adam Jackson

Apple zase ztratil "nový" iPhone. Opakovaný vtip přestává být vtipem

A tuhle anekdotu znáte? Přijde zaměstnanec firmy Apple do baru, dá si pár drinků a zapomene tam prototyp nového iPhonu. Jak je to dál? Že už to víte? Ach tak, promiňte, tenhle vtip je vlastně starý. Aneb Apple pravděpodobně zase ztratil "utajovaný" iPhone

 

Stalo se loni před uvedením modelu iPhone 4. Prototyp telefonu ztratil softwarový inženýr Gay Powell, a to v německé zahradní restauraci v kalifornském Redwood City. Slavil tam své sedmadvacáté narozeniny. Z telefonu, který na první pohled vypadal jako uPhone 3GS, odeslal status na Facebook: "Podcenil jsem, jak dobré německé pivo je." Jenže pak dotyčný telefon zapomněl na baru. A to bylo naposled, kdy ho viděl. Vlastně nikoliv, o několik týdnů později ho mohl uvidět - společně s milióny lidí zvědavých na nový typ iPhonu - na technologickém blogu Gizmodo.com. Ten ho koupil od nálezce za 5000 dolarů. (http://gizmodo.com/5520164/this-is-apples-next-iphone)
Zdálo by se, že se Apple, lépe řečeno jeho zaměstnanci disponující protoypy dosud neuvedených telefonů, dostatečně poučili? Nikoliv. Koncem července se v mexickém baru CAva 22 v San Francisku ztratil další iPhone. Údajně byl prodán na inzertním webu Craigslist za 200 dolarů. Jak napsal server CNet News (http://news.cnet.com/8301-13579_3-20099899-37/apple-loses-another-unreleased-iphone-exclusive/), Apple krádež ani ztrátu telefonu oficiálně nenahlásil. Bezpečnostní oddělení firmy však přístroj elektronicky "vystopovalo" až do rodinného domu v jedné čtvrti v San Francisku. V něm se jim - za asistence policie - podařilo mluvit s mužem kolem dvaceti. Potvrdil, že byl dotyčný večer v baru Cava 22, ale popřel, že cokoliv ví o ztraceném iPhonu. Zaměstnanci Apple mu údajně nabídli peníze, pokud telefon vrátí, ale neúspěšně.
Jak poznamenává CNet, v Kalifornii platí zákon, že pokud někdo najde ztracenou věc a zdá jejího pravděpodobného majitele, tak pokud ji nevrátí, kvalifikuje se jeho čin jako krádež. Ale to by musel být ztracený iPhone nejprve nalezen. Nedá se vyloučit ani to, že Apple už touto historkou zahájil kampaň před uvedením nového modelu. Má k němu - ale i to je neoficiální informace - dojít v říjnu.

Poprvé se to stalo loni před uvedením modelu iPhone 4. Prototyp telefonu ztratil softwarový inženýr Gay Powell, a to v německé zahradní restauraci v kalifornském Redwood City.

 

Slavil tam své sedmadvacáté narozeniny. Z telefonu, který na první pohled vypadal jako iPhone 3GS, odeslal status na Facebook: "Podcenil jsem, jak dobré německé pivo je." Jenže pak dotyčný telefon zapomněl na baru.

 

A to bylo naposled, kdy ho viděl. Vlastně nikoliv, o několik týdnů později ho mohl uvidět - společně s milióny lidí zvědavých na nový typ iPhonu - na technologickém blogu Gizmodo.com. Ten ho koupil od nálezce za 5000 dolarů.

 

Zdálo by se, že se Apple, lépe řečeno jeho zaměstnanci disponující prototypy dosud neuvedených telefonů, dostatečně poučili? Nikoliv. Koncem července se v mexickém baru Cava 22 v San Francisku ztratil další iPhone.

 

Údajně byl prodán na inzertním webu Craigslist za 200 dolarů. Jak napsal server CNet News, Apple krádež ani ztrátu telefonu oficiálně nenahlásil. Bezpečnostní oddělení firmy však přístroj elektronicky "vystopovalo" až do rodinného domu v jedné čtvrti v San Francisku.

 

V něm se jim - za asistence policie - podařilo mluvit s mužem kolem dvaceti. Potvrdil, že byl dotyčný večer v baru Cava 22, ale popřel, že cokoliv ví o ztraceném iPhonu. Zaměstnanci Apple mu údajně nabídli peníze, pokud telefon vrátí, ale neúspěšně.

 

Jak poznamenává CNet, v Kalifornii platí zákon, že pokud někdo najde ztracenou věc a zná jejího pravděpodobného majitele, tak pokud ji nevrátí, kvalifikuje se jeho čin jako krádež. Ale to by musel být ztracený iPhone nejprve nalezen. Zatím se například fotografie ani další informace nikde neobjevily.

 

Nedá se vyloučit ani to, že Apple už touto historkou zahájil kampaň před uvedením nového modelu. Má k němu - ovšem i to je neoficiální informace - dojít v říjnu.

 

(foto Adam Jackson/Flickr)