Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN

Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Kandidát na předsedu Pirátů ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na celostátním fóru strany (8.1.2022)
Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na první tiskové konferenci po uvedení do úřadu. (17.12.2021)
Kandidát na předsedu Pirátů ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na celostátním fóru strany (8.1.2022)
Kandidát na předsedu strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na celostátní sněmu Pirátů (8.1.2022)
Kandidát na předsedu Pirátů ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na celostátním fóru strany (8.1.2022)
24
Fotogalerie

Komunistka Michailidu neuspěla. Předsedou Pirátů zůstává Bartoš, ve 2. kole porazil Wagenknechta

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš obhájil na dnešním celostátním fóru Pirátů funkci předsedy strany. Ve druhém kole hlasování získal 662 z 948 hlasů a porazil senátora Lukáše Wagenknechta, kterého podpořilo 265 hlasujících. Bartoš povede Piráty další dva roky.

V prvním kole volby, ve kterém se hlasovalo o takzvané přijatelnosti čtveřice kandidátů na předsedu, nezískali potřebný nadpoloviční počet hlasů ostravský radní David Witosz a někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu, která se v posedních dnech proslavila výrokem, že se cítí být komunistkou. Neuspěla ani v následující volbě na místopředsedkyni. Možnost hlasovat přes webové rozhraní mají při jednání celostátního fóra všichni členové vládní strany, kterých je přes 1200.

Bartoš stál v roce 2009 u zrodu Pirátů, v čele strany je s přestávkami přes deset let. Pod jeho vedením se strana dostala do obou komor Parlamentu, v roce 2019 se strana prosadila i do Evropského parlamentu, kde má tři mandáty a rovněž místopředsedu. V Praze má strana primátora.

Prostor X: Rozhovor s Ivanem Bartošem

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Ivanem Bartošem • Prostor X

Předloni v prosinci se Bartoš stal lídrem koalice Piráti a Starostové do loňských sněmovních voleb, ve kterých toto uskupení skončilo třetí se ziskem 15,62 procenta hlasů a 37 mandátů. Kvůli preferenčním hlasům pro kandidáty navržené STAN ale Piráti získali jen čtyři poslance a Bartoš kvůli tomu čelil od některých členů stran výzvám k rezignaci, v následné vnitrostranické anketě ho ale většina účastníků podpořila. 

Po volbách a vládní dohodě koalice Spolu s koalicí Piráti s Starostové se začalo mluvit o tom, že Bartoš se stane členem vlády, čímž by se měl vzdát poslaneckého mandátu (za něj by nastoupila kandidátka STAN, čímž by se čtyřčlenný klub ještě zmenšil). Podle Práva z 24. listopadu ale Republikový výbor Pirátů rozhodl, že "projednání rizika kumulací funkcí u poslanců" ukončí bez přijetí rozhodnutí, čímž dala strana najevo, že "souběh funkce poslance a ministra už není pro vedení strany hlavní problém".