Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Premiér Andrej Babiš vystoupil na tiskové konferenci po mimořádné schůzi vlády v demisi, která projednávala nová opatření proti šíření onemocnění covid-19 (25. 11. 2021)
Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš vystoupili na tiskové konferenci po mimořádné schůzi vlády v demisi, která projednávala nová opatření proti šíření onemocnění covid-19 (25. 11. 2021)
Premiér Andrej Babiš vystoupil na tiskové konferenci po mimořádné schůzi vlády v demisi, která projednávala nová opatření proti šíření onemocnění covid-19 (25. 11. 2021)
Premiér Andrej Babiš vystoupil na tiskové konferenci po mimořádné schůzi vlády v demisi, která projednávala nová opatření proti šíření onemocnění covid-19 (25. 11. 2021)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupil na tiskové konferenci po mimořádné schůzi vlády v demisi, která projednávala nová opatření proti šíření onemocnění covid-19 (25. 11. 2021)
8
Fotogalerie

Nouzový stav je zpět. Co všechno se od zítřka změní?

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na dnešním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od dnešní půlnoci, sdělil ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se přitom ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Nová plošná opatření proti epidemii, která budou podle dnešního rozhodnutí vlády platná od pátečních 18:00, by však bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Kabinet původně zvažoval, že nouzový stav bude spolu s opatřeními platit od nedělní půlnoci, aktuální epidemická situace ale odůvodňuje okamžité vyhlášení, řekl Babiš na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. "Podle našeho názoru byly naplněny podmínky pro vyhlášení nouzového stavu," uvedl.

Vláda musí podle zákona o bezpečnosti ČR o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Babiš řekl, že rozhodnutí vlády už bylo do dolní komory Parlamentu doručeno.

Kabinet může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které značně ohrožuje životy, zdraví či majetek. Vyhlašuje se pro určité území a na dobu určitou, maximálně 30 dní. S případným prodloužením musí souhlasit poslanci. Kabinet už současně s vyhlášením nouzového stavu musí uvést, která práva zakotvená v předpisech či Listině základních práv a svobod se omezují a jaké se ukládají povinnosti.

Vláda v předchozích případech nouzový stav využívala při epidemii především k omezením pohybu lidí, uzavírání obchodů či škol. Využilo ho také ministerstvo vnitra k centrálním nákupům ochranných pomůcek, umožňuje i jednodušší nasazení armády. V posledních dnech se o nouzovém stavu hovořilo například v souvislosti s možným uložením pracovní povinnosti medikům. Dosud úřady o opatřeních rozhodovaly podle pandemického zákona.

Kabinet dnes rozhodl mimo jiné o tom, že restaurace, bary či kluby nesmí mít od pátku otevřeno mezi 22:00 a 04:59, zakázal také konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce bude smět maximálně 1000 osob, a to očkovaných, nebo po prodělaném covidu-19. Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků či plesů bude smět od pátku maximálně 100 lidí. Pohřby budou bez omezení.