Masakr v Beslanu

Masakr v Beslanu Zdroj: Reuters

Výročí masakru v Beslanu
Výročí masakru v Beslanu
Výročí masakru v Beslanu
Masakr ve škole v ruském Beslanu, kde zemřelo 334 lidí (z toho 186 dětí).
Nur-Paša Kulajev si přeje, aby jeho děti byly jako on.
19
Fotogalerie

Dětem ublíží jen nemocná bestie aneb Nejhorší teroristické útoky na školy v Evropě

Teroristický útok na školní zařízení je vždy velká tragédie, která hluboce zasáhne nejen rodinné příslušníky obětí a jejich okolí, ale do jisté míry téměř všechny, kdo se o hrůzném činu dozvědí. Pachatelé totiž útočí na jednu z našich nejcitlivějších částí, na naše bezbranné děti. 

Něco takového může udělat buď jen naprosto vyšinutý, nemocný jedinec nebo bezcitné zvíře, které by za to mělo pykat tím nejtěžším možným trestem. Přes to úterní útok na školu v ruské Kazani není ojedinělým případem. Pojďme si připomenout další podobné události, které se v uplynulých letech bohužel odehrály na starém kontinentu.

Skotsko

13. března 1996 - Ve škole ve skotském Dunblane zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku. Po činu spáchal sebevraždu.

Rakousko

5. května 1997 - V dolnorakouské obci Zöbernu zastřelil 15letý žák jednu učitelku a druhou těžce zranil.

Lotyšsko

22. února 1999 - Tři dívky ve věku od tří do čtyř let a vychovatelku mateřské školy ubodal nožem útočník v lotyšském městě Gulbene.

Německo

16. března 2000 - Šestnáctiletý student internátní reálky v bavorském Brannenburgu postřelil z pistole ředitele internátu do hlavy a poté se pokusil spáchat sebevraždu. Ředitel zemřel 22. března.

26. dubna 2002 - Na gymnáziu v durynském Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí - 13 dospělých pracovníků školy, převážně učitele, dále dva školáky a jednoho policistu - a pak sebe.

11. března 2009 - Řádění střelce, jenž zabíjel při vyučování na střední školev západoněmeckém Winnendenu, si vyžádalo 16 mrtvých. Sedmnáctiletý pachatel zastřelil 15 osob, z toho devět školáků a tři učitelky. Po přestřelce s policií se zastřelil otcovou zbraní.

18. února 2010 - Při útoku nožem na učilišti v německém Ludwigshafenu přišel o život jeden učitel. Útočníkem byl bývalý student školy.

Rusko

1.-3. září 2004 - Smrtí 334 lidí (včetně 186 dětí) skončilo po neplánovaném útoku ruských jednotek třídenní obléhání školy v severoosetském městě Beslan. Skupina asi 30 teroristů, kteří byli až na jednoho zabiti, zadržovala ve škole 1200 rukojmích. Zahynulo také 12 příslušníků speciálních sil.

11. května 2021 - Nejméně jedenáct mrtvých, z toho devět dětí, si vyžádala střelba, kterou dnes rozpoutali dva ozbrojenci ve škole v Kazani v ruském Tatarstánu. Jednoho střelce se podařilo zajmout, druhého zlikvidovala zásahová jednotka, uvedla agentura TASS.

Video placeholde
Děti prchají a vyskakují z oken před střelbou v kazaňské škole • Twitter

Finsko

7. listopadu 2007 - Student Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí a pak sebe na střední škole v jihofinské Tuusule. Střelec na youtubu na svůj čin předem upozornil.

23. září 2008 - Matti Juhani Saari zastřelil na střední škole v Kauhajoki na jihozápadě Finska deset spolužáků a několik těžce zranil. Pak obrátil zbraň proti sobě a po převozu do nemocnice zemřel.

1. října 2019 - Jedna žena přišla o život a deset dalších lidí bylo zraněno na střední škole ve městě Kuopio na východě Finska, kde zaútočil muž vyzbrojený šavlí. Útočník byl při zásahu policie zraněn a zadržen.

Belgie

23. ledna 2009 - Tři mrtvé a více než desítku zraněných si vyžádal útok muže v jeslích v belgickém Termonde. Mladík, který zaútočil, byl odsouzen na doživotí.

Maďarsko

26. listopadu 2009 - Jednoho mrtvého a tři velmi vážně zraněné si vyžádala střelba studenta farmacie na univerzitě v jihomaďarském městě Pécs. Útočník se krátce po činu vzdal.

Velká Británie

28. dubna 2014 - V katolické škole v anglickém Leedsu byla nožem zavražděna profesorka španělštiny. Policie krátce po činu zadržela 15letého žáka školy.

Estonsko

27. října 2014 - Během vyučování na základní škole ve městě Viljandi na jihu Estonska zastřelil patnáctiletý žák učitelku němčiny.

Španělsko

20. dubna 2015 - Při útoku v budově střední školy ve španělské Barceloně zabil 13letý žák učitele a nejméně čtyři další osoby zranil.

Švédsko

22. října 2015 - Životy dvou učitelů a jednoho žáka si ve škole ve městě Trollhättan na jihozápadě Švédska vyžádal útok, který spáchal maskovaný muž ozbrojený mečem. Pachatel pak sám podlehl střelným zraněním, která mu způsobila policie.

Turecko

5. dubna 2018 - Při střelbě na univerzitě v tureckém městě Eskişehir zemřeli čtyři její zaměstnanci. Pachatelem útoku byl výzkumný pracovník, kterého policie po činu zadržela.

Slovensko

11. června 2020 - Bývalý žák zabil na základní škole v severoslovenském městě Vrútky zástupce ředitelky. Pobodal i další dva dospělé a dvě děti. Policie útočníka zastřelila na útěku.