Sněmovna o žádosti vlády o prodloužení stavu nouze: Premiér Babiš a vicepremiér Hamáček (11.2.2021)

Sněmovna o žádosti vlády o prodloužení stavu nouze: Premiér Babiš a vicepremiér Hamáček (11.2.2021) Zdroj: ČTK/Michal Kamaryt

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu.
Ministr zdravotnictví Jan Blatný na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval opozici ve Sněmovně, aby dala vládě dva týdny času na přípravu požadovaných opatření a zákonů, které se týkají epidemiologické situace nebo ekonomiky.
Premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
Sněmovna o stavu nouze: Andrej Babiš při projevu (11.2.2021)
7
Fotogalerie

Babišova vláda narazila. Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu

Sněmovna dnes odmítla prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru. Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) žádala o dalších 30 dnů stavu nouze, trval by tedy do poloviny března. Za nynější situace končí s nedělí.

Po sedmihodinové debatě pro návrh zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice vládní žádost nepodpořila. Pro její přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů. Stejně co do počtu hlasů dopadlo rozhodování o návrhu lidovce Stanislava Juránka, aby kabinet mohl prodloužit nouzový stav o dva týdny.

Sám Juránek byl ke svému návrhu skeptický. Podal ho, jak uvedl, kvůli tomu, aby pokračovala jednání mezi koalicí a opozicí.

Na stav nouze se váže drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich je ale možné vydat i jiným způsobem, zejména podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že s uvolněním restrikcí bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celém Česku a dopadne na nemocnice. Otevřou se podle něho obchody a služby, muzea a galerie a možná i bazény a posilovny. Nebude omezeno shromažďování lidí, uvedl.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek řekl, že Česko nouzový stav potřebuje. "Ale ne v ruce šílence," prohlásil Michálek. Zjevně mínil ministerského předsedu.

Kabinet by případně mohl vyhlásit nový nouzový stav, byť takový postup označují právníci za obcházení ústavy. Žádat o to bude Pardubický kraj. Krajští hejtmani o tom chtějí jednat s vládními činiteli už v pátek.

Vládní žádost o sněmovní souhlas prodloužením nouzového stavu byla v pořadí šestá. V minulých případech podpořili kabinet poslanci KSČM, kteří kabinet ANO a ČSSD v dolní komoře tolerují.