Video placeholde
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
11
Fotogalerie

Aktuální přehled vládních opatření: Většina restrikcí končí. Kde musíte stále nosit respirátor?

Ačkoliv jsou nová opatřeních proti koronaviru někdy vydávána nečekaně a chaoticky, snažíme se vám přinést kompletní přehled aktuálních nařízení. Podívejte se, co teď platí a na co si dát pozor. Aktualizováno 28. prosince 2022.

Počet pozitivních testů s koronavirem opět pomalu klesá a navíc kesá i počet pacientů s covidem v nemocnicicíh. I proto se zatím vláda nerozhodla zavést žádná restriktivních opatření.

Z podkladů ministerstva zdravotnictví jsme pro vás připravili odpovědi na následující otázky:

 

Kde platí povinnost nosit respirátor

V Česku skončil ve čtvrtek 5. května stav pandemické pohotovosti a s ním i všechny zbývající plošné restrikce včetně povinnosti nosit roušky a respirátory.

Česká lékařská komora ale upozornila, že poskytovatel ústavní i ambulantní zdravotní péče je nadále oprávněn, uzná-li to za potřebné, stanovit ve vnitřním řádu nebo v jeho dodatku povinnost pacientů při vstupu do prostor zdravotnického zařízení použít respirátor nebo roušku. 

Některé nemocnice již zavedly povinnost nošení respirátoru nebo nano roušek. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje nasadit roušku či respirátor ve zdravotnických a sociálních zařízeních, v hromadné dopravě a místech s velkou koncentrací osob.

 

Musím si platit testy? Za jakých podmínek je hradí pojišťovna?

S koncem stavu pandemické pohotovosti skončila i možnost úhrady jednoho testu PCR měsíčně z veřejného pojištění. Zdravotní pojišťovny mohou hradit testy jen na základě žádanky od lékaře.

Jaký je aktuální provoz restaurací?

Od 14. března už nejsou ve vnitřních i vnějších prostorech provozovny žádná omezení.

Ministerstvo zdravotnictví ale nadále doporučuje dodržovat základní hygienická opatření v podobě pravidelné desinfekce rukou a dodržování rozestupů 1,5 m. Jestliže na sobě cítíte příznaky nemoci, do restaurací nechoďte.

Jaký je maximální počet návštěvníků hromadných akcí?

1. března se zrušila všechna omezení týkající se počtu osob na hromadných akcích. Od 14. března již nejsou ani povinností roušky nebo respirátory.

Jaká jsou pravidla pro sportovní aktivity?

Bazény, fitness a welness jsou otevřené, a to bez omezení. Už není potřeba se prokazovat covid certifikátem.

Stále ale platí povinnost mít v šatnách, převlíkárnách a podobných prostorech nasazenou ochranu úst. 

 Pravidla pro ošetřovné a izolačku

Od 1. března 2022 není poskytováno krizové ošetřovné, které bylo zavedeno pro dobu epidemie onemocnění covid-19. Dále je poskytováno běžné ošetřovné podle zákona o nemocenském pojištění ve výši 60 procent.

Omezení ve školách, školkách a univerzitách

Od 14. března neplatí ve školách, školkách a univerzitách již žádná omezení. Zaměstnanci ani děti už nemusí nosit respirátory ani roušky.

Obchody a služby

Je otevřen maloobchod a služby.

Služby jsou otevřeny bez omezení. Zákazníci už se nemusí prokazovat covid certifikátem.  

V prodejnách již neplatí zvláštní hygienická pravidla a omezení. Avšak nadále dbejte podle ministerstva zdravotnictví na pravidelnou hygienu rukou a pokud je to možné udržujte doporučené rozestupy 1,5 metru.

Kdy a na jak dlouho musí člověk do karantény

Člověk, který se potkal s nakaženou osobou, již nemusí do karantény. Ministerstvo zdravotnictví ale nadále doporučuje sledovat váš zdravotní stav a pokud se vyskytnou příznaky podobné nachlazení, viróze nebo chřipce, kontaktujte svého praktického lékaře, který vás vyšetří a v případě nutnosti vám vystaví žádanku na RT-PCR test.

Každému, komu je diagnostikován koronavirus je nařízena izolace. Ta trvá minimálně 7 dní od pozitivního testu. Po konzultaci vás váš praktický lékař může propustit z izolace, pokud jste byli izolováni min. 7 dní, a zároveň poslední 2 dny nemáte příznaky onemocnění covid-19.

Výjimkou jsou lidé, kteří se nachází ve 30ti denním období od pozitivního PCR testu. Ti se nemusí ani testovat.

Na dodržování izolací dohlíží hygienické stanice ve spolupráci s Policií ČR.

Návštěvy v nemocnicích

Návštěvy zdravotnických zařízení a vybraných zařízení sociálních služeb jsou možné a není nutné ani testování nebo nošení respirátorů. Přesto některé nemocnice již respirátory při návštěvě nařizují z důvodu z vyšujícího se počtu pozitivních osob s covidem-19.

Pravidla pro návrat do České republiky ze zahraničí

Česká republika upravuje každý týden pravidla pro vstup na území České republiky. Tato pravidla se týkají nejen cizinců, ale i občanů České republiky, nebo osob disponujících povolením k trvalému pobytu či dlouhodobým vízem.

Rozpis všech podmínek a jaká jsou pravidla cestování do jednotlivých zemí a při návratu zpět najdete přehledně v našem článku o cestování.