Anders Tegnell

Anders Tegnell Zdroj: Profimedia

Ekonomika běží, smrtnost je vysoká. Podle vrchního epidemiologa mohlo Švédsko udělat více

Restaurace a bary zůstaly otevřené, soukromé podniky fungovaly dál. Ve Švédsku se toho na rozdíl od velké části planety mnoho nezměnilo. Ekonomika se tedy sice nezastavila, smrtnost koronaviru ve skandinávském státě však vyšplhala mezi nejvyšší na světě. Průběžné výsledky benevolentní strategie již vyhodnocuje i tamní vláda. Podle středečního prohlášení vrchního epidemiologa Anderse Tegnella mohli udělat víc.

Oblíbený epidemiolog, kterého si Švédové dokonce nechali tetovat, se rozpovídal v rozhovoru pro Sveriges Radio. „Myslím si, že v tom, co jsme udělali, ještě zbývá hodně prostoru pro zlepšení,“ hodnotil zvolený postup. Novináři se ke stejnému tématu vrátili i na tiskové konferenci ve Stockholmu. „Stále věříme, že naše strategie je správná,“ hájil chování vlády.

Tegnell v podstatě od začátku koronavirové krize veřejně kritizoval striktní preventivní opatření a přísné karanténní nařízení ostatních států. Zároveň ale sám tvrdí, že ve Švédsku zemřelo zbytečně mnoho lidí a pokládá si otázku, jestli bylo možné vysokým číslům zabránit. „Kdybychom se museli potýkat s další takovou nemocí, myslím, že se znalostmi, které dnes máme, bychom se shodli na kompromisu mezi strategií Švédska a zbytku planety,“ dodal.

Podle dat dostupných z internetové stránky worldometers.info se smrtnost ve Švédsku v porovnání se všemi světovými zeměmi dostala mezi 7 nejvyšších. První a třetí místo přitom patří malým státům San Marinu a Andoře. V rozmezí od 27. května do 2. června dokonce úmrtnost na milion obyvatel ve Švédsku dosáhla nejvyšší hodnoty na světě 5,29 za den, zatímco ve druhé Velké Británii 4,48.

Švédská veřejnost

Švédská vláda nepřistoupila k téměř žádným opatřením. Patrně nejvýraznějším omezením byl zákaz shromažďování nad 50 lidí. Tento postup ze začátku podporovala i Tegnellova předchůdkyně na postu vrchního epidemiologa Annike Lindeová. Její názor však údajně ovlivnila vlna úmrtí mezi starší částí populace. „Pro staré lidi neexistovala žádná strategie, teď už to chápu,“ uvedla Lindeová pro televizi SVT Nyheter.

Ve chvíli, kdy přišla koronavirová epidemie, drtivá většina tamních obyvatel liberální přístup vítala. Podle deníku Guardian se však mezi Švédy začínají objevovat náznaky, že by se veřejné mínění mohlo pomalu překlápět. Průzkumy přesto dokazují opak. Výrazná většina lidí stále stojí za strategií, která malý stát na severu Evropy odlišuje od jejího zbytku.