Místopředseda KSČM Stanislav Grospič na recepci pořádané čínskou ambasádou (25. září 2019).

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič na recepci pořádané čínskou ambasádou (25. září 2019). Zdroj: Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Grospič nemá v pořádku stolici, daně a nostalgie po komunismu letí ke hvězdám, Hrad se s právem nemaže

Stanislav Grospič, místopředseda komoušů, uvedl v Českém rozhlasu, že 21. srpna 1968 se nejednalo o okupaci a mrtví byli jen oběti dopravních nehod. Opozice se bouří a Grospič by se měl podle ní okamžitě omluvit. Zpětné zrcátko se domnívá, že takový opoziční požadavek je vůči nemocnému člověku přehnaný. Již jednou vyslalo ke Stanislavu Grospičovi výzvu, aby si nechal na gastroenterologii některé pražské kliniky vyšetřit stolici, protože ten, komu tělesný odpad odchází přirozenou cestou a nekumuluje se v těle – nedej bůh v hlavě – se nemůže podobných výroků dopustit.

Specialisté (mimo jiné JUDr. V. Falmer) vyvracejí informace, že vyjádření Grospiče souvisí s tím, že musel být zrozen inseminací v rámci projektu JZD Brázdy míru, Rudý vůl. Poslanecká sněmovna podpořila návrh, aby byl 21. srpen významným dnem, ale komouši – až na kontrarevolucionáře Jiřího Dolejše – pro návrh ruku nezvedli. Bývalý soudruh Dolejš bude podle rozhodnutí Ústředního výboru komoušů oběšen v den výročí VŘSR dne 7. listopadu v souvislosti s pověřením jinými úkoly, jak je ve straně odjakživa zvykem. „Hanba! Grospič by se měl stydět!“ napsala ODS na Twitteru.

Ale není důvod, proč by se měl soudruh Grospič stydět. Každému se může stát, že chytne nějaké svinstvo. O úspěšnosti medikace podle Zpětného zrcátka svědčí i fakt, že soudružka Semelová, která dostala stejné doporučení nedávno, se zřejmě jeho radou řídí. Proto se tentokrát k ničemu nevyjádřila. A to je hezký úspěch, soudruzi!

Cukrovka se vrátila, daně atakují rekordy

Stará láska nerezaví, ukázala zdravotní zpráva o stavu prezidenta, která hovoří mimo jiné i o tom, že se k němu vrátila jeho stará známá cukrovka, která od něj odešla v roce 2017. Přejeme hezký společný podzim života! „Nejen že se mi nelepší nohy, ale ještě špatně slyším,“ řekl prezident. To by samo o sobě nevadilo, horší je, že my ostatní slyšíme dobře! „A aby toho nebylo málo, tak mám poměrně nízký tlak, což jsem dříve neměl. K té osmdesátce to nějak doklepu. Ale pak už si budu číst jen ty knížky,“ dodal závěrem. A na to se napijem!

Navrhovaný rozpočet na rok 2020, který ve středu prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením, počítá s největším procentuálním daňovým zatížením obyvatel od roku 1993! Současná podoba návrhu rozpočtu na příští rok počítá s tím, že složená daňová kvóta bude představovat 35,9 procenta. Vyšší úroveň zdanění byla jen v prvním roce České republiky, kdy dosahovala 37 procent. Kdyby tomu někdo nerozuměl, tak mu to – ale nám ostatním také – Alena s Venezuelou spočítají! Navíc nezapomínejme, že ke všemu ještě bude líp.

Brilantní argumentace přichází z Hradu

Hrad odmítl informovat o platech úředníků i uhradit pokutu za nezákonný postup prezidentské kanceláře, která řadu měsíců odmítala aktivistovi Luďku Maděrovi sdělit informace o výši platů hradních úředníků. Bodejť! Nakonec pokutu ve výši 70 tisíc korun zaplatilo Ministerstvo financí – tedy my všichni. Informace o platech zaměstnanců státu v řídicích pozicích je třeba poskytovat podle verdiktu Nejvyššího správního soudu (NSS) z října 2014 bez dalších úvah a bez omezení. Ale koho by ty kecy zajímaly, že? Ministerstvo se po soudním verdiktu obrátilo na prezidentskou kancelář, která ale škodu zaplatit odmítla s tím, že k tomu má relevantní důvody. „Kancelář prezidenta republiky nepovažuje rozsudek za spravedlivý, protože nezohledňuje naše relevantní argumenty, jimiž je zdůvodňováno, že k nesprávnému úřednímu postupu nedošlo a nemajetková újma nevznikla,“ zní stanovisko Hradu. Tak se to má dělat! Jako by po vraždě odmítl vrah nastoupit trest a vydal následující prohlášení: „Vrah nepovažuje rozsudek za spravedlivý, protože nezohledňuje jeho relevantní argumenty, jimiž je zdůvodňováno, že na vraždě nic nesprávného nebylo a nemajetková újma nevznikla!“

Ministerstvo se rozhodlo, že úhradu po Kanceláři prezidenta nebude požadovat, aby zbylo víc na chlast. Odůvodnilo to tím, že neví, kdo je konkrétní viník a zda vůbec nějak pochybil. Mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík uvedl, že hradní úředníci právní předpisy neporušili, protože šlo o jejich právní názor. „Právní názor nelze ztotožnit se zaviněným porušením právních povinností,“ dodal. Zdá se, že na gastroenterologii bude narváno!

Nostalgie po komunismu shrnutá v jedné větě

Podle průzkumu společnosti NMS Market Research pro Paměť národa hodnotí kladně sametovou revoluci jen třetina Čechů starších 40 let. Pro čtvrtinu Čechů neměla na jejich život žádný vliv. Mezi Čechy se objevuje zklamání s výsledky sametové revoluce. Podle 38 procent lidí nad 40 let bylo za socialismu lépe. Nejvíce to tak připadá lidem se základním vzděláním a výučním listem. „Určité jistoty, třeba práce, možnost pořadníku na byt, kvalita potravin, lidé byli jednotnější, protože zhruba všichni měli všechno stejně,“ objasnil složité výsledky jeden z respondentů jednou větou. Opak si myslí 45 procent lidí především z řad středoškoláků a vysokoškoláků. Ovšem 60 procentům lidí starších 40 let se podle jejich názoru zlepšila životní situace.

Zpětné zrcátko se nebude pouštět do složitých ekonomicko-společenských úvah a vyhodnotí výsledky průzkumu prostou vzpomínkou na příhodu svého otce. Jednoho dne před dvěma roky stálo nejstarší – 93leté Zpětné zrcátko – před lahůdkářským pultem prodejny a pohledem laskalo desítky lahůdek, aby si vybralo opravdu tu nejlepší. Vedle stojící důchodce si jeho rozhlížení vyložil po svém a dal se do hovoru:

„To je hrozný, co?“

„Co je hrozný?“ zeptalo se ostražitě Zpětné zrcátko starší.

„Jak je všechno drahý! To za komunistů to bylo jinak. To jsme se měli líp!“ projevil názor hovorný důchodce, hledaje spojence.

„Jo?“ opáčilo nejstarší Zpětné zrcátko. „Tak to jste musel bejt pěkná svině, protože nikdo jinej než svině se za komoušů líp než teď neměl!“

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.