Průhledné letadlo budoucnosti

Průhledné letadlo budoucnosti Zdroj: Profimedia.cz

Průhledné letadlo budoucnosti
Průhledné letadlo budoucnosti
Průhledné letadlo budoucnosti
Průhledné letadlo budoucnosti
Průhledné letadlo budoucnosti
5
Fotogalerie

Letadlem za dvě hodiny do Tokia. Realita? Nebo jen reklamní trik výrobce?

V polovině 21. století prý budou existovat luxusně zařízená letadla s průhlednými stěnami a střechou, která vás za dvě či tři hodiny odvezou například z Prahy do japonského Tokia. O podobném projektu hovoří společnost Airbus. Není to však pouhý reklamní trik a sen výrobců, jak připoutat k sobě pozornost?

 

Podle pondělní zprávy španělského deníku El Pais by mělo letadlo budoucnosti letět rychlostí 4800 až 6000 kilometrů za hodinu. To by znamenalo, že z Prahy by se cestující dostali například do Tokia za pouhé dvě až tři hodiny, do New Yorku za hodinu a půl. Podobný stroj by měl pojmout 60 až 100 lidí a letenka (samozřejmě to jsou dnešní zřejmě málo realistické odhady) by mohla stát kolem 6000 eur (při dnešním kurzu necelých 150 tisíc korun).

 

 

 

Kromě obrovské rychlosti mají podobné stroje nabídnout veškerý komfort, aby se cestování budoucnosti stalo příjemnou záležitostí pro každého. Letadla budoucnosti by neměla žádné třídy, ale jen zóny uzpůsobené zájmům cestujícího. Proto prý zde najdete zónu pro zábavu, pro práci a pro odpočinek. Naprostou samozřejmostí má být vybavení všemožnými technologickými novinkami. V tomto případě ale absolutně nelze odhadnout, co by to mohlo být, protože vývoj jde nesmírně rychle kupředu.

 

Zda ale budou podobné stroje létat v roce 2050, jak se o tom teď v souvislosti s plány Airbusu hovoří, neví s určitostí nikdo. Co když Číňané do té doby přijdou s daleko revolučnějšími stroji? Při stávajícím vývoji ve světě, se to vyloučit nedá.