Rozvod Napoleona a Joséphine

Rozvod Napoleona a Joséphine Zdroj: Archives Nationales de France

Jaká je hlavní příčina rozvodů? To je jednoduché: manželství

Ať potkáte na Kanárských ostrovech jakéhokoliv Španěla, můžete se skoro spolehnout na to, že bude rozvedený. Místní německojazyčný informační bulletin Kanaren Express přináší informaci, že zatímco ve Španělsku je rozvedeno 75 % manželství, na Kanárských ostrovech dosahuje rozvodovost až 81 %. Jak je to v katolických oblastech vůbec možné?

 

Kanárské ostrovy mají největší rozvodovost v Evropě. Podle madridského Institutu pro rodinnou politiku (IPF) tato tendence začala v roce 2006, kdy španělská socialistická vláda zrušila povinnost uvádění důvodu pro rozvod. Jediným předpokladem k tomuto kroku, který nyní stačí, je tedy logicky manželství samo jako takové; abyste mohli být rozvedeni, je pouze nutné, abychom byli oddáni. Nic jiného od vás španělské soudy neočekávají.

 

 

Byl jsem na Kanárských ostrovech, konkrétně na Tenerife, v roce 1973, tedy v době Frankova fašismu s “lidskou tváří“, kdy se diktátor – nepříliš úspěšně - pokoušel kopírovat Dubčekovu politiku “Pražského jara“ z roku 1968. V Puerto de la Cruz jsem bydlel v útulném pensionu “Residencia Tejuma“ a majitel objektu mi vyprávěl, že za pouhé podání žádosti o rozvod byl jeho kamarád odsouzen na dva roky odnětí svobody.

 

Po roce 2006 se ukončování manželství ve stejné zemi stalo doslova národním sportem. Alespoň na Kanárských ostrovech tomu vše nasvědčuje. Podle rešerší IPF a Kanaren Express vypadá úřední statistika takto: Každých 27 minut krachuje jedno manželství. To reprezentuje při 64 svatbách 53 rozvodů. Dále - z 91 000 rozvodů v ušlých pěti letech bylo registrováno kolem 100 000 dětí, rozvodem postižených. To vše se odehrává v nejsilněji katolizované zemi Evropy.

 

 

Nehledě na Španělsko a Kanárské ostrovy, již v minulosti veliké osobnosti lidských dějin neviděli v manželství ten správný základ státu a lidského štěstí. Vezmeme-li si za příklad Anglii a Williama Shakespeara (1564 - 1616), přejde nás veškerý optimismus: “Dobře se oběsit - to vyloučí možnost špatně se oženit!“ Skotský klasik, Robert Louis Stevenson (1850 - 1894) k tomu dodává příčinu: “Manželství je nudná konverzace přerušovaná neustálými hádkami.“ Francouz Michael de Montaigne (1533 - 1592) hledá řešení: “Dobré manželství by bylo možné mezi slepou ženou a hluchým mužem.“

 

Zdá se, že ve Španělsku a na Kanárských ostrovech lidé slyší a vidí dobře.

 

Na obrázku: Rozvod Napoleona a Joséphine, 1809