Statue_of_the_Tired_Man

Statue_of_the_Tired_Man Zdroj: Burrows

Alex & kněz: Sexuální akt zvládne i zchátralá troska

„Dobrý den, mám takový dotaz a zajímalo by mě, co mi na to řeknete. Mám rád sex jako každý chlap, ale když nejsem ve formě, tak mě nebaví. Udržuju si kondičku a posiluju, ale když nejsem ve formě, tak mě sex ani ženské nezajímají. Moje minulá přítelkyně to měla taky, když něco nabrala, tak se mnou nechtěla nic mít. Mají to tak i ostatní chlapi?“

 

 

„Krása je všude vítaným hostem.“ To nám vysvětlil už poeta Johann Wolfgang von Goethe a zřejmě jste to pochopil i Vy. Dbáte proto o své tělo, a když se díky cvičení cítíte přitažlivý a sexy, jste zajisté vítaným hostem v posteli mnohých žen. To, že Vás sex ani ženy nebaví, když se necítíte ve své kůži, není nic zvláštního. Podle posledních průzkumů se až 43 % (!) mužů občas cítí tak nepřitažliví, že se obávají mít se ženou sex, každý šestý muž také přiznává, že jeho snížené sebevědomí kvůli vzhledu ovlivňuje i jeho sebevědomí v posteli, a až čtvrtina mužů si myslí, že je lepší nejdřív zhubnout a až pak mít sex.

 

 

Pokud Vám Vaše občasná nechuť k sexu nijak nekomplikuje život nebo partnerské vztahy, nic neřešte, sexu si užívejte, jen když na něj máte skutečně chuť, a jednoduše ho neprovozujte, když na něj chuť nemáte.

 

Nicméně, vzhledem k tomu, že píšete, že sex máte rád, logicky bych Vám doporučila, abyste se snažil „ve formě“ častěji být než v ní nebýt. Je jistě příjemnější, když se cítíte dobře ve svém těle a máte sex, než když nejste spokojen sám se sebou, a ještě k tomu nemáte ani sex.

 

Zmiňujete, že Vaše bývalá přítelkyně s Vámi nechtěla nic mít, když přibrala. Nenapsal jste však, zda Vám toto její chování vadilo. Mohu Vám k tomu tedy jen napsat, že strachem z nadváhy a snahou zhubnout je ovládán život mnoha dospělých žen. Tyto ženy mohou prožívat trýznivé chvíle v souvislosti se svým tělesným vzhledem a stravovacími návyky, které mohou vyústit v problémy v partnerských i rodinných vztazích. Nevím, jak závažné byly potíže Vaší bývalé přítelkyně a nakolik ovlivňovaly Váš vztah, nicméně k tomu, abyste mohl mít sex, když jste „ve formě“, potřebujete i partnerku, jež Vám sex poskytne.

ALEX DOLEŽALOVÁ HROUZKOVÁ

 

 

Když není člověk ve formě, obvykle ho nebaví vůbec nic. Tak například já když jsem mimo formu, což se stává často, nerad čtu, píšu, provozuji sex, nechutná mi ani jíst a podobně. Pokud jde o vztah sexu, kondičky a posilování, úplně tomu nerozumím. Kondička nemá se sexem mnoho společného. K provedení sexuálního aktu je pochopitelně třeba jistého úsilí, ale v podstatě na to stačí o dost méně energie, než musí člověk mít, aby přežil frontu na poště — a to ještě nemluvím o rodičovském sdružení. Podle výzkumů trvá sexuální akt něco mezi třemi až pěti minutami. To zvládne i poměrně zchátralá troska, zvlášť když se část sexu může dokonce vykonat téměř vleže a pak si hned zdřímnout, o čemž si třeba v práci můžeme nechat většinou jen zdát.

 

Zajímavější je otázka, jak je to s chutí na sex obecně. Nakolik znám tzv. chlapy, je tam skutečně několik typů, jak vyjadřuje úsloví o tom, že někdo rád holky a někdo vdolky. Některé muže ženy opravdu (ale OPRAVDU!) zajímají. A to mnoho žen a silně a pořád. Některým je to zase celkem jedno. Nemám tím na mysli homosexuály, jen muže, pro které to není životní téma. Něco je také dané věkem. Jak kdesi píše Michal Viewegh, v tomto věku (myslí ten svůj) už se nám líbí každá druhá. Vím, co mám na mysli. Mně se také líbí mnohem víc žen, ale ta intenzita poněkud poklesla. Možná že až budu stařec, budou se mi líbit všechny a nutkání bude nulové. Svým způsobem ideální stav.

 

Pokud jde o formulaci otázky, zmínce o přítelkyni nerozumím. Obrat „když něco nabrala, tak se mnou nechtěla nic mít“ znamená, když přebrala (alkoholu), když nabrala na váze, nebo když si toho vzala víc v práci a je unavená? Ve všech těchto případech může k poklesu touhy po sexu dojít, to je známá věc.

JAN JANDOUREK

 

Své dotazy pro Alex a pro kněze posílejte na adresu rxonline@reflex.cz. Do předmětu uveďte slovíčko Poradna.