Celkový jižní pohled

Celkový jižní pohled Zdroj: Andrej Halada

Milešovka: Zabiják cyklistů ve Středohoří

České středohoří je krásné, ale pro cyklistiku vysilující. Kdo už někdy zkusil vyjet na zdejší homolovité vrcholy, ten ví, o čem mluvím. A vůbec nejhorší je, pokud byste měli vyjet na Milešovku, nejvyšší horu Středohoří.

 

Kopce ve Středohoří, především v jeho západní části, jsou magnetem pro každého turistu. Jaký je asi výhled z vrcholku, jak tam fouká vítr, jak prudká je cesta vzhůru? Středohoří, zrozené z vulkanické činnosti, je skutečně malebným a nesmírně atraktivním cílem, a to už více než dvě stovky let. Ano, už na počátku 19. století sem vyráželi první (tehdy němečtí) turisté.

 

Milešovka je ta vlevoMilešovka je ta vlevo|Andrej Halada

 

Původně patřil tento kraj do sudetské oblasti, po válce byl vysídlen, ale následky drastické proměny tu nejsou vidět tak jako v jiných podhorských a horských lokalitách. Důvod je kromě jiného ten, že kraj zalidnili chataři a chalupáři. A ti své příbytky docela zvelebili.

 

Na nejvyšší zdejší „kopec“, Milešovku s 837 metry výšky, se na kole vyjet prakticky nedá. Cesta ze spodního Milešova je sice nejprve sjízdná, ale posléze se mění v pěšinu s kamenitým, drolícím se povrchem. A jde velice prudce nahoru. Myslím, že opravdu trénovaný a technicky zdatný biker by to mohl vyjet — ale 99 % ostatních cyklistů nikoli.

 

Hora i zámek od jihuHora i zámek od jihu|Andrej Halada

 

Přesto jsem se někdy před deseti lety na vrcholek s kolem vydal. Prostě jsem to chtěl zkusit. Vyrazil jsem z Milešova po červené značce, dojel asi do třetiny svahu a zbylé dvě třetiny ze zhruba tříkilometrové trasy jsem kolo tlačil. Bylo to fakt náročné. Ani sjezd dolů nebyl luxusní, na tu cestu se hodí jedině celoodpružené kolo.

 

Cesta na LovosCesta na Lovos|Andrej Halada

 

Takže doporučuji jít pěšky. Právě z Milešova, od místního zámku, je to hezký, byť docela náročný výšlap. Budete za něj však odměněni skutečně královským výhledem. Pokud je dobrá viditelnost, lze dokouknout na Ještěd, do Krkonoš, na Krušné hory, za ideálních podmínek je ovšem vidět i Šumava. A samozřejmě je vidět blízké okolí, tedy všechny ty nádherně se zdvihající, mnohdy symetrické kužele Středohoří.

 

Dokonalý tvarDokonalý tvar|Andrej Halada

 

Milešovka je jedním z největrnějších míst Česka, je tu ostatně i meteorologická observatoř, která se může pochlubit více než sto let trvajícími záznamy. Původně je vedli meteorologové z německé pražské univerzity, po roce 1945 převzali jejich práci Češi. O jejich výsledcích vypovídá unikátní kniha, jež se jmenuje Klimatické poměry Milešovky a v roce 1999 ji vydalo nakladatelství Academia.

 

Pohled od východuPohled od východu|Andrej Halada

 

Jestliže Milešovka je cyklisticky spíše nevhodná, pak můžu doporučit jiný vrchol, svým tvarem podobný; a také s unikátním výhledem. Lovoš je se svými 590 metry trochu menší, ale skvěle je odtud vidět údolí Labe a blízké Lovosice – a také celá oblast okolo Řípu až ku Praze. Na Lovoš se dá relativně „pohodlně“ vyjet z obce Bílinka, kde se teď staví dálnice. Cesta je nejprve širší, pak se mění v pěšinu, ale nikde nedosahuje brutálního sklonu a také povrch je pevný — až na pár kamenitých úseků. Pro běžná horská kola s předním pružením nic nepřekonatelného.

 

Milešovka - zámek, za ním LovosMilešovka - zámek, za ním Lovos|Andrej Halada

 

Jízdy po těchto vrcholech ale mají jednu nevýhodu: dojedete na jeden kopec, pak ještě na jeden – a máte toho plné zuby. A přitom jste najeli jen dvacet třicet kilometrů. Ty výjezdy vám skutečně vezmou mnoho sil. Proto je někdy lepší jezdit „mezi kopci“. Ale i tak nečekejte, že si ve Středohoří odpočinete jako u Labe. Je to prostě pro trénovanější. Ale ty výhledy …!

 

Andrej Halada, www.navzduchu.cz