Slovenští fanoušci byli velmi zklamáni.

Slovenští fanoušci byli velmi zklamáni. Zdroj: ČTK

MS ve fotbale: Jak hlavičkovat bez hlavy

Stačilo tak málo... Kolem čtyřiceti vteřin. A byli by doma oslavováni jako národní hrdinové. Ale když už bylo skoro vše jasné, Slováci zaváhali a nechali si dát od nenápadiTých Novozélanďanů vyrovnávací gól. Jinak ovšem tohle utkání svým průběhem a nekvalitou na mistrovství světa nepatřilo. O tom není sporu. V dosavadním průběhu turnaje bylo totiž nejslabší. Našince to může mrzet tím víc, když si uvědomí, že slovenský tým vyřadil v kvalifikaci právě českou reprezentaci...

 

Slováci mohli, či spíše měli vyhrát, tím by se ujali vedení v tabulce skupiny, pak stačilo uhrát ve dvou zápasech remízu a postoupili by do osmifinále. Takový úspěch je sice ještě možný, ale nyní mnohem vzdálenější. Slovenský trenér Vladimír Weiss chce jako dobrý psycholog pozvednout pošramocenou psychiku týmu, a tak ztrátu vítězství vysvětluje tím, že „jeho chalani, kteří jsou postavami malí, nemohli uhlavičkovat sto devadesát centimetrů vysoké hráče soupeře“. Dobrá ... Ono to tak částečně bylo, nicméně slovenský problém je v tom, že klíčoví hráči (Škrtel, Hamřík, Weiss ml.) jsou příliš mladí a v závěru utkání úplně ztratili hlavu. Jinak řečeno – Slováci sebevědomě mluví, ale už tak sebevědomě nehrají. To je pravá příčina výsledku 1:1 a tří ztracených bodů.

 

Budeme-li objektivní, žádný z favorizovaných týmů na šampionátu zatím neoslnil, takže favorité vyhrávají jen těsně nebo remizují. Je to vlivem opatrnosti v začátku turnaje? Možná. Výjimkou jsou Němci a jejich čtyřgólový příděl Australanům. Němci ... Roky se mluví o tom, že jejich fotbal je příliš silový a že nemají útočníky, ale oni přijedou na mistrovství světa a jejich mašina jede; opět to potvrdili. Zatím příliš nepřesvědčili Francouzi, Angličané či Italové. Nizozemci dlouho nevěděli, jak vyzrát nad Dány, a tančící Brazilci si dlouho lámali hlavu s obranným valem „rudých“ Severokorejců. A že by to ve středu naplno rozbalili Španělé proti Švýcarům? Tomu se nechce moc věřit.

 

Zatím na šampionátu v JAR vítězí na celé čáře ty nesnesitelné a šílené trumpety – vuvuzely. A jestliže se na Internetu objevují jejich prodejci a masívně i kupci, docela to děsí. Představa, že v podzimním derby pražských „S“ budou fanoušci obou táborů soupeřit tímhle bzučením, je docela reálná. Brr!