Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pexels

Rodiče musí jít v pohybu dětem příkladem. Potomci nesportovců tloustnou, cvičí jen pětina

v České republice mají rok od roku méně pohybu, ukazuje průzkum společnosti MultiSport Benefit. Nějaký sport aktivně provozuje méně než třetina dětí, přitom ještě v roce 2020 to byly 4 z 10. Přes 30 % rodičů také přiznává, že jejich děti mají nedostatek pohybu. Nejhorší je situace u dětí, jejichž rodiče pohybu sami příliš neholdují. Aktivně sportuje jen pětina z nich. Pro děti je přitom klíčové mít v rodičích vzor zdravého životního stylu a je proto vhodné s nimi sportovat společně.

Rodiče by měli rozhodně myslet i na to, aby šli sami svým dětem příkladem. Průzkum MultiSport Index, který mapuje návyky Čechů v oblasti sportu a zdravého pohybu, totiž potvrdil důležitost role rodičů pro vytvoření zdravého vztahu k pohybu. Děti rodičů, kteří denně sportují, mají o třetinu více pohybu než potomci nesportovců.

„Sport je klíčový nejen pro fyzické zdraví dětí, ale i pro rozvoj jejich osobnosti. Učí se v něm fair-play i třeba fungování v kolektivu. Děti by proto měly od mala vidět, že pravidelný sport je běžnou součástí života. Na kroužcích se mohou naučit techniku, ale pozitivní vztah k aktivnímu pohybu mohou nejlépe získat doma. Například tím, že uvidí sportovat svoje rodiče – nebo i tím, že budou chodit cvičit společně,“ komentuje Miroslav Rech, generální ředitel společnosti MultiSport Benefit, která provozuje oblíbenou MultiSport kartu.

K té si mohou rodiče zařídit i doprovodnou kartu pro svého partnera a až tři dětské karty platné až do 15 let. Díky tomu tak mohou chodit sportovat i společně. Takzvaná MultiSportka jim umožní bezplatný vstup třeba do bazénů nebo na kluziště, ale i na kurty na badminton, tenis nebo třeba beach volejbal.

Nejoblíbenější sporty u dětí v ČR

Fotbal – 28 % dětí, které aktivně dělají nějaký sport

Florbal – 12 %

Tanec – 8 %

Plavání – 6 %

Atletika – 5 %

Lední hokej – 5 %

Cyklistika – 4 %

Volejbal – 4 %

Běh – 4 %

Tenis – 4 %

Posilování – 4 %

Fitness – 2 %

Judo – 2 %

Basketbal – 2 %

Gymnastika – 2 %

Jiné – 24 %

Sportům u dětí vládnou fotbal a florbal, ubývá cyklistů i tenistů

Celkově se české děti v posledních letech hýbou méně a jen 68 % rodičů si myslí, že jejich děti mají dostatek pohybu. Nějaký sport dělá aktivně 30 % dětí, ještě v roce 2020 to přitom bylo 37 procent. Nejčastěji dávají rodiče svoje děti na fotbal, pomyslnou stříbrnou příčku drží florbal.

Malých florbalistů od roku 2020 přibylo, podobně je tomu i u fotbalu, hokeje, tance a gymnastiky. U téměř všech ostatních sportů naopak došlo mezi mladými sportovci k úbytku. Zvláště cyklistice se aktivně věnuje o dvě třetiny méně dětí. Zatímco v roce 2020 šlo mezi dětmi o druhý nejoblíbenější sport, od té doby ji kromě florbalu přeskočil i tanec, plavání, atletika a lední hokej.

O více než polovinu méně je mladých běžců a o třetinu ubylo mezi dětmi tenistů. V případě běhu a cyklistiky tak pozorujeme úpadek „Covidového trendu“, kdy se běh a cyklistika těšily nebývalé popularitě. Ubylo i třeba dětí, které začínají s judem – a to navzdory mezinárodním úspěchům Lukáše Krpálka.

Nedostatek pohybu u českých dětí je alarmující i proto, že může vést ke zhoršení zdraví české populace. Podle World Obesity Federation bude v České republice do roku 2030 trpět obezitou přes 19 % dětí od 5 do 9 let.

„Sport je jednou z nejdůležitějších složek zdravého životního stylu. Mezi rodiči je v poslední době trendem více řešit stravování svých dětí, pozornost se klade třeba na příjem cukru i na kvalitu jídla ve školních jídelnách. Zdravý jídelníček je ale zapotřebí doplnit dostatkem pohybu, protože ten je pro správný vývoj dětí zcela zásadní. U jídla i u sportu rozhodně platí, že nejdůležitější je to, co se děti naučí doma od svých rodičů,“ vysvětluje nutriční terapeutka Šárka Knížková z 1. Lékařské fakulty UK.

Kvůli cenám energií může být ještě hůř

Největší propad v pohybu u svých dětí zaznamenali lidé v Libereckém a Olomouckém kraji. Zatímco ještě v roce 2020 si 84 % Severočechů myslelo, že jejich děti mají dostatek pohybu, nyní je to pouze polovina. Vinu na tom má podle rodičů i stát, jen podle 15 % respondentů totiž dělá dostatek pro motivaci dětí ke sportu.

Situace se nyní navíc může ještě zhoršit, protože řada sportovišť i sportovních klubů bude kvůli vysokým cenám energií nucena zdražit nebo úplně skončit.

„Ceny energií na sportoviště dopadají velice silně a dotkne se to i kroužků pro děti. O to důležitější je, aby rodiče mysleli na to, že mohou svým dětem udělat sportovní program sami. S dětskou MultiSport kartou navíc mohou chodit společně sportovat, aniž by museli dávat peníze na kroužky. Spojí tak příjemné s užitečným – povedou své děti ke zdravému životnímu stylu, a ještě ušetří. A navíc si u toho sami zacvičí,“ uzavírá Rech.