nahoru

Lanýže nejsou snobský rozmar, ale nejlepší způsob, jak si dopřát skutečně božskou chuť

Darina Křivánková 21. ledna 2022 • 11:00
Míchaná vejce s lanýži v croissantu jsou součástí francouzské snídaně podávané v pražském Café Savoy
Míchaná vejce s lanýži v croissantu jsou součástí francouzské snídaně podávané v pražském Café Savoy
• foto: 
AMBI

Docela dlouho jsem lanýže považovala za zbytečnou snobárnu, ale jen proto, že jsem je kdysi neochutnala v tom správném kontextu. Dobře použitý lanýž dokáže chuťově vystřelit pokrm do nebes a nejvíc mu svědčí velmi jednoduché kombinace, které pohodlně zvládnete doma.

Existují desítky druhů lanýžů, obchoduje se ale hlavně s šesti až sedmi nejoblíbenějšími. Jednotlivé druhy dozrávají postupně během roku, takže je možné nabídkou pokrýt takřka celou sezónu. Primárně se rozdělují na černé a bílé. Černé lanýže rostou hlavně na kořenech dubů a lísek, bílé lanýže, jež jsou považovány za kvalitnější a také jsou dražší, bývají v kořenech topolů, vrb nebo jilmů. Lanýžům se daří v lehkých písčitých půdách zásaditého charakteru a potřebují dostatek vláhy. Každá země a každý region mají svá pravidla na regulaci sběru lanýžů, je to přece jen obchod, v němž jde o hodně peněz.

Obchod jako na burze

Podle Markéty Jurkovič, která k nám dováží lanýže z Itálie, se jejich cena neustále mění: „Někdy z týdne na týden, někdy i během jednoho dne. Je to stejné jako s akciemi na burze.“ Markéta dodává lanýže asi do čtyřicítky restaurací, ale koupit si je u ní můžete i k domácímu po­užití. Zvlášť v době, kdy byly zavřené restaurace, byl o ně mezi domácími labužníky velký zájem. Jeden kousek černého lanýže se dá pořídit už od 200 až 300 korun, cena bílých lanýžů začíná kolem 600.

Premium

Přečtěte si článek s předplatným Premium Plus

Získejte neomezený přístup na devět různých služeb včetně Reflex.cz




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.