
Existují desítky druhů lanýžů, obchoduje se ale hlavně s šesti až sedmi nejoblíbenějšími. Jednotlivé druhy dozrávají postupně během roku, takže je možné nabídkou pokrýt takřka celou sezónu. Primárně se rozdělují na černé a bílé. Černé lanýže rostou hlavně na kořenech dubů a lísek, bílé lanýže, jež jsou považovány za kvalitnější a také jsou dražší, bývají v kořenech topolů, vrb nebo jilmů. Lanýžům se daří v lehkých písčitých půdách zásaditého charakteru a potřebují dostatek vláhy. Každá země a každý region mají svá pravidla na regulaci sběru lanýžů, je to přece jen obchod, v němž jde o hodně peněz.
Obchod jako na burze
Podle Markéty Jurkovič, která k nám dováží lanýže z Itálie, se jejich cena neustále mění: „Někdy z týdne na týden, někdy i během jednoho dne. Je to stejné jako s akciemi na burze.“ Markéta dodává lanýže asi do čtyřicítky restaurací, ale koupit si je u ní můžete i k domácímu použití. Zvlášť v době, kdy byly zavřené restaurace, byl o ně mezi domácími labužníky velký zájem. Jeden kousek černého lanýže se dá pořídit už od 200 až 300 korun, cena bílých lanýžů začíná kolem 600.