Zelenina s omáčkou z pasty Miso je jídlo, které zvedne náladu i imunitu

Zelenina s omáčkou z pasty Miso je jídlo, které zvedne náladu i imunitu Zdroj: f.o.o.d.

Zdravá porce od Japonce: Učit se v kuchyni od Japonců se vyplatí a nemusíte hned bravurně rolovat suši

Vždycky když máme pocit, že už nemůže být hůř, tak rozhodně může. Pojďme pro sebe něco udělat, ať se necítíme tak mizerně. Třeba dobře a kvalitně jíst. Dopřát si jídlo, které dodá energii a posílí imunitu. A třeba i vyzkoušet něco nového. Třeba něco z Japonska.

Nejspíš máme všichni doma ve spíži sójovou omáčku. Občas v ní marinujeme maso na „čínu“. Japonská inspirace může být ale mnohem kreativnější. Že Japonci patří mezi ty, kteří se dožívají nejvyššího věku, těší se solidnímu zdraví a nemívají problémy s nadváhou, je celkem všeobecně známo. Má to několik důvodů, jedním z nich je jídlo. V něm hrají zásadní roli fermentované potraviny. Řeč je nejen o staré známé sójovce, ale i o její bezlepkové variantě tamari, pastě Miso, rýžovém víně Mirin nebo marinádě Šiokodži.

Mikroorganismy v akci

Ono to není vůbec nic nového, všechny tyhle japonské speciality vznikají procesem fermentace, což je technologicky stejný postup, jakým se rodí kvašáky nebo kysané zelí. Přesně řečeno, jde o přeměnu organických látek (nejčastěji cukrů) na látky jednodušší. Děje se tak díky mikroorganismům a suroviny, jež projdou procesem fermentace, jsou pak lépe stravitelné, obsahují vyšší podíl vitamínů než čerstvé suroviny, jsou zdrojem tělu prospěšných probiotik a velmi dlouho vydrží. Bez tohoto procesu by nebyl ani jogurt, pivo, víno nebo kvásek na pečení chleba.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!