Video placeholde
Penisová ryba neboli mořský červ s lat. názvem Urechis unicinctus
Penisová ryba neboli mořský červ s lat. názvem Urechis unicinctus na pobřeží Kalifornie
Penisová ryba neboli mořský červ s lat. názvem Urechis unicinctus
Penisová ryba neboli mořský červ s lat. názvem Urechis unicinctus
Penisová ryba neboli mořský červ s lat. názvem Urechis unicinctus jako korejská pochoutka
5
Fotogalerie

Tisíce penisů na pobřeží. Po bouři vyplavil oceán hejno zvláštních ryb, které vypadají jako mužský úd

Velmi zvláštní pohled se naskytl americkému biologovi Ivanu Parrovi, který zavítal na kalifornskou pláž Drakes Beach. Na písku se válely tisíce zvláštních mořských tvorů, kterým se kvůli specifické podobě v Americe přezdívá jednoduše – penisová ryba. Tito tvorové se na pláž dostávají poměrně běžně právě po bouřích, ale množství, v jakém se nyní objevili na kalifornských plážích, je opravdu neuvěřitelné.

Tisíce „penisový ryb“ zůstaly zřejmě po nedávné bouři ležet bezvládně na pobřeží severně od San Franciska. Alespoň v tom se shodují američtí odborníci, kteří na místo dorazili tuto záhadu prošetřit. Jejich počet je ale opravdu rekordní. V takovýchto hejnech se obvykle vyskytují v bahně na mořském dně a bouře dokáže vyvrhnout vždy jen pár jedinců. Proč jich bylo tentokrát tolik, zůstává záhadou.

Tzv. penisová ryba je ve skutečnosti mořský červ s latinským názvem Urechis unicinctus. Jedná se o zhruba deset centimetrů dlouhého tvora, který žije na dně mořských zálivů převážně v Asii. Díky tomu se stal také součástí jídelníčku v Japonsku a Koreji, kde se jí syrový, posypaný solí a politý sezamovým olejem. V Číně se tito červi smaží na pánvi, případně se suší a melou na prášek, který je bohatý na tzv. pátou chuť čili umami. V USA je jejich přítomnost poměrně vzácná.

Na to, o jak zvláštního a malého tvora se jedná, překvapí jejich dlouhověkost. Červi se dožívají až 25 let. Jako potrava jim slouží hlavně plankton, bakterie a další miniaturní oceánští tvorové. Ty chytají do slizových pavučinek, které konzumují poté, co se dostatečně naplní potravou. Jejich stáří se odhaduje na 300 milionů let.