Online půjčka je dnes určitě lepším řešením: zkuste Zonky.cz.

Online půjčka je dnes určitě lepším řešením: zkuste Zonky.cz. Zdroj: Zonky

Naučte se chytře refinancovat

Refinancovat můžete třeba svoji starou a nevýhodnou půjčku. Zamysleli jste se ale, že ačkoliv na tom většinou vyděláte, nemusí tomu tak být vždy.

Konsolidace půjček nebo refinancování znamená splácet menší nebo stejný počet splátek jako u původní banky. Nejlepší možností, jak ušetřit, je zvolit stejnou měsíční platbu jako v první bance, ale s nižším úrokem. Tím se vám zkrátí počet splátek a ušetříte zaručeně nejvíc.

Nebo si nechte stejný počet splátek, ale plaťte méně. Hodně lidí ale skočí bankám na špek a nastaví si mnohem nižší splátky. Jen si už nevšimnou, že délka splácení je o několik let delší. Takové refinancování se nikdy nemůže vyplatit. Za roky navíc platíte úroky, byť menší než v první bance, ale ve finále zaplatíte násobně víc. Zatížení úvěrem na delší dobu s sebou navíc nese riziko, že se dostanete do platební neschopnosti. To generuje další problémy, snáz se můžete dostat do spirály dalších půjček.

Úrokovou sazbu? Ne, raději RPSN!

Lidé často vybírají jen podle roční úrokové sazby. Ta ukazuje, kolik zaplatíte úroků za rok ze zbývající dlužné částky. Nezahrnuje žádné poplatky banky za zprostředkování úvěru, jeho vedení atd. Kompletní náklady půjčky vyjadřuje RPSN (roční procentní sazba nákladů). Tedy skoro kompletních, protože například pojištění schopnosti splácet ani RPSN nezahrnuje. Každopádně se vyplatí RPSN sledovat, abyste nerefinancovali zbytečně a neplatili víc než v původní bance.

Přemýšlíte o půjčce, ale nechce se vám do banky?Přemýšlíte o půjčce, ale nechce se vám do banky? | Zonky

Dvakrát zvažujte, jednou refinancujte

Rozhodně platí: na trhu půjček se nejdřív zorientujte a dobře (a raději vícekrát) počítejte, než se vrhnete do zdánlivě výhodné půjčky. Vyhnete se rozčarování, že nakonec vůbec výhodná není. Porovnejte všechny plusy a mínusy, finální částky po odečtení všech (i jednorázových) poplatků. Nezapomeňte, že prodloužením délky splatnosti nešetříte.

Refinancování se hodí pro ty, kteří už nějakou půjčku mají, ale z nějakého důvodu jim jejich původní půjčka nevyhovuje. Může to být proto, že se změnila jejich situace k lepšímu – třeba vydělávají víc a stali se tak bonitnějšími, což znamená, že by mohli dosáhnout na lepší úrok, nebo jim nevyhovují stávající parametry, jako je výše splátky, a původní banka jim změnu neumožnila.

Své stávající závazky můžete jednoduše refinancovat nebo konsolidovat na Zonky.cz.