Ruský kněz pokropil město 70 litry svěcené vody, aby jej zbavil hříchu

Ruský kněz pokropil město 70 litry svěcené vody, aby jej zbavil hříchu Zdroj: YouTube

Ruský kněz vylil na město 70 litrů svěcené vody. Bojuje tak proti alkoholismu a smilstvu

Zatímco spousta lidí má jedenácté září spojené hlavně s pádem dvojčat, ruská ortodoxní církev slaví na mnoha místech tzv. Den střízlivosti, který má obyvatelům připomenout úskalí nadměrného pití. Do extrému tento zvyk přivedl kněz z města Tver severozápadně od Moskvy. Od roku 2006 létá v tento den nad městem se svatým obrazem, letos na město vyklopil také přes 70 litrů svěcené vody. To všechno, aby své město ochránil před alkoholismem a dalšími neřestmi.

Ruský ortodoxní kněz Alexandr Gorjačev a metropolita Savva vzlétli 300 metrů nad město Tver. V letadle měli naložených 70 litrů vody v plastových barelech. Tu pak přelili do zlatého kalichu a s modlitbou na rtech s ní pokropili město. Tato procedura má čtyřistatisícové město zbavit hříchu, hlavně pak alkoholismu, závislosti na drogách a jednorázového či nemanželského sexu, které otce Alexandra trápí nejvíc. Dříve létal jen s obrazem ikony, letos poprvé sáhl k radikálnějšímu řešení.

Gorjačev je přesvědčený, že jeho snažení skutečně funguje. „Jeden muž viděl naše letadlo nad hlavou a přímo na místě oznámil své ženě, že přestane pít – a udělal to,“ tvrdí kněz o svém loňském přeletu. Další muž tvrdil, že na své pouti z Moskvy do Tveru prosil o pomoc, když se snažil přestat pít. A nejen že s alkoholem skutečně skoncoval, navíc potkal ve Tveru i svou budoucí ženu.

Tverský kněz samozřejmě řadu skeptiků pobavil, on však nechápe, co je na jeho snažení vtipného. „Smějte se, pokud musíte. Zůstanete déle naživu. Ale čemu se smějete? Našim snahám pomoci lidem přestat s pitím, drogami a smilstvem? Jen se smějte, ale to nás nezastaví, budeme pokračovat ve své práci,“ vzkázal otec Alexandr těm, kteří jej neberou vážně.

Jakkoliv se knězův výlet nad město může zdát úsměvný, alkoholismus je v Rusku skutečný problém. Podle statistiky Ruské spotřebitelské inspekce z roku 2016 je zde alkohol předčasným zabijákem až 30 % mužů a 15 % žen. Z dlouhodobého hlediska má však podle inspekce spotřeba alkoholu klesat. Nejslabší sociální vrstvy v Rusku, které si nemohou dovolit ani nejlevnější vodku, se také stávají obětí otrav – často požijí různé čističe nebo jiné drogistické přípravky.