Zdroj: AMC Networks Central Europe

5+1 důvod, proč sledovat Velkou cenu Monaka na stanicích Sport1 a Sport2

Kdo chce vidět vzrušující kombinaci nejrychlejších motoristických závodů na světě, luxusu a celebrit, vtěsnanou do úzkých uliček města milionářů, má tento víkend jasný program – sledovat na stanicích Sport1 a Sport2 Velkou cenu Monaka. Právě druhý evropský závod v kalendáři Formule 1 všechny tyto atributy nabízí.

Podívejte se na pět zajímavostí o tomto závodě, kvůli kterým byste si závodní víkend neměli nechat ujít.

Celebrity, kam se podíváš

Znamenáte něco ve světě šoubyznysu? Pak musíte být vidět na Velké ceně Monaka. Chcete něco znamenat ve světě šoubyznysu? Pak pro vás platí to samé! Již léta je tento závod přehlídkou nejslavnějších osobností filmového a hudebního průmyslu z celého světa. Loni se na ulicích Monte Carla a jachtách ukotvených v tamním přístavu promenádovali například Kris Jenner, Hugh Grant, Bella Hadid nebo Geri Halliwell. Velkou show pak předvedli jezdec Daniel Ricciardo spolu s legendárním quarterbackem americké NFL Tomem Bradym. Ti si ještě před startem hlavního závodu v přístavu házeli míčem na americký fotbal z jedné lodi na druhou. Vzhledem k tomu, že je Brady milimetrovými pasy proslulý, jezdec Red Bullu “šišku” samozřejmě bez problémů chytil.

Letos mezi společenskou smetánkou však jedna velká osobnost chybět bude. Tento týden odešel do závodnického nebe za Jamesem Huntem jeho věčný rival Niki Lauda. Víkend v Monte Carlu se tak se vší pravděpodobností ponese ve vzpomínkovém duchu.

Jachty – tribuny milionářů a celebrit

Představte si, že jste řidič a jedete kolem pláže. Soustředěnost výrazně klesá. Když jako jezdec Formule 1 projíždíte kolem milionářských jachet napěchovanými modelkami, schopnost věnovat se pouze jízdě v monopostu prochází pořádným testem. Právě jachty tvoří v okolí okruhu kontrast k tribunám pro “obyčejné diváky“. Výhled z nich je opravdu luxusní a možnost zakotvit takto přímo nadosah závodní trati patří mezi výsady pouze té nejvyšší společenské smetánky. Loni se u břehů monackého knížectví objevila dokonce královna jachet zvaná Sailing Yacht A. Ani největší plachetnice světa miliardáře Andreje Melničenka si nechtěla nechat ujít Velkou cenu Monaka.

Šíleně úzká trať

Chcete vyhrát velkou cenu Monaka? Pak vám nezbývá, než zazářit v kvalifikaci. Od roku 2000 si vítěz kvalifikace dojel pro triumph v závodě hned jedenáctkrát. A v roce 2003 během celého závodu nedošlo k jedinému souboji. Úzká trať, která kopíruje přístav v centru města, zkrátka mnoho prostoru umožňující předjíždění zkrátka nenabízí. Bývalý jezdec Nelson Piquet o závodění na tomto okruhu ostatně prohlásil, že to je “podobné jízdě na kole ve vašem obýváku”. V Monaku zkrátka chybovat nesmíte.

Místo nehod – tunel pod hotelem

Jednou z nejikoničtějších součástí monackého okruhu je určitě tunel, kterým jezdci projíždějí poté, co vyjedou ze zatáčky Portier směrem k přístavu. Úzký, pouze zářivkami osvětlený prostor byl také svědkem mnoha kolizí. V roce 2004 zde nejprve boural Fernando Alonso při snaze předjet Ralfa Schumachera. Na trať vyjel safety car a bum… opět v tunelu se střetli slavnější z bratrů Schumacherových, Michael s horkokrevným Kolumbijcem Juanem Pablem Montoyou. O rok dříve zase Brit Jenson Button ztratil na konci tunelu kontrolu nad svým monopostem a rozbil se o bariéru za výjezdem. Lehce zakřivený průjezd pod hotelem Fairmont a přechod mezi denním světlem a přítmím tunelu zkrátka není pro začátečníky. Pokud chcete vidět dramatické situace, soustřeďte se právě na tento úsek.

O den více Formule 1

Milujete Formule 1? V knížecím státě dostane o den delší nášup. Závodní víkend startuje již ve středu, kdy jsou na programu mediální povinnosti jezdců. Čtvrtek pak je prostorem k úvodním tréninkům, které jindy bývají na programu v pátek. V pátek mají jezdci královské disciplíny volno. To ale neznamená, že by se nezávodilo. Jedou se totiž závody Formule 2. A už vůbec to neznamená, že by jezdci celý den leželi v posteli. Tento den je totiž spjatý s párty a večírky. Závodníky čeká návštěva akcí partnerů a je to pro ně poslední možnost odreagovat se před náročným víkendem. Ten pak probíhá v tradičním formátu sobotní kvalifikace a nedělního hlavního závodu. Ten letošní je o to výjimečnější, že se koná již po devadesáté. Ano, letos to je 90 let od doby, co se jela úplně první Velká cena Monaka (ještě mimo seriál Formule 1), a stejně jako v předchozích devíti dekádách se jedná o jeden z vrcholů sezony Formule 1.

…a ještě jeden důvod navíc

A pak je tu ještě jeden důvod, proč sledovat stanice Sport1 a Sport2 tento víkend ať už přímo na obrazovkách televize nebo na Facebooku. Finišuje totiž velká soutěž o zájezd na Velkou cenu Německa. Končí tuto neděli 26. května a kromě zmíněné cesty na Hockenheimring je ve hře také řada dalších věcných cen v barvách stájí Formule 1. Soutěžit můžete na soutěžním webu ZDE:https://soutez-sport1tv.cz/.

 

Program víkendového vysílání

Sobota 25. května
3. trénink – PP na Sport1 od 12:00
Kvalifikace – PP na Sport1 od 15:00

Neděle
Velká cena Monaka – PP na Sport2 od 15:00