nahoru

Brasserie La Gare představuje zimní menu s lahůdkami z alsaské a burgundské kuchyně

Komerční sdělení2. ledna 2019 • 00:00
V zimní nabídce nechybí ani plody moře.
V zimní nabídce nechybí ani plody moře.
• foto: 
Brasserie La Gare

Je tomu už půl roku, co přední pražská restaurace s francouzskou kuchyní Brasserie La Gare představila nové menu, které tradičně obměňuje na jaře a na začátku zimní sezony. Pod vedením šéfkuchaře Romana Rataje a kreativního šéfkuchaře Jana Kvasničky teď proto představuje na svém jídelním lístku zbrusu nové pokrmy.

V restauraci se za poslední období událo několik změn, z nichž jedna proběhla i na postu šéfkuchaře. Nový šéf kuchyně Roman Rataj, který do nové role postoupil z pozice sous-chefa, spojil síly s populárním Janem Kvasničkou. Výsledkem jejich spolupráce je lákavé á la carte menu. „Stále vycházíme z několika francouzských regionů“ říká Roman Rataj. „Jedná se především o ty severnější, tedy Alsasko a Burgundsko, které jsou nám svým podnebím bližší,“ dodává.

Zimní menu je inspirováno kuchyní severofrancouzských regionů.Zimní menu je inspirováno kuchyní severofrancouzských regionů.

Jídla na lístku jsou všeobecně hutnější, zaměřená na lidský organismus připravený na zimní sezonu. Jak by se tedy dalo čekat, pro tento půlrok se zmenšila nabídka z grilu, a naopak přibylo více „plats principaux“, tedy hlavních chodů. Do těch vstupuje mnohem více surovin, které jsou nakládané, zavařované, či zpracované podobnou technikou. Co zůstává v běžné formě, je především dýně a kořenová zelenina.

V hlavní roli černý bez

Už první předkrm menu láká na vícero atraktivních atributů – marinovaná kachní foie gras, likér z černého bezu, krekry z ořechového chleba, bezová vata. „Černý bez jsme si na podzim nasbírali sami, z něj pak v kuchyni vyrobili likér, zbytek se zavařil“ vysvětluje Jan Kvasnička. Z likéru se vyrobí cukr a z něj pak bezová vata, podávaná k tomuto předkrmu.

Velmi příjemný začátek degustace francouzské kuchyně zajistí další z předkrmů, tartar z hovězí svíčkové s lanýžovým krémem, nakládaným žloutkem, ořechy a smaženou šlachou. Žloutek je v tomto případě dehydrovaný a na pokrm se strouhá. Opět jde o zajímavou sezónní kombinaci poutavé suroviny a výborné francouzské kuchyně.

Hlavní jídla lákají na zvěřinu i plody moře

Á la carte je v Brasserii La Gare pokaždé přehlídkou skvělých hlavních jídel. Ani tentokrát tomu není jinak. Novinkou je například jelení bourguignon, který patří mezi dominanty tradiční burgundské kuchyně. V La Gare ho kuchaři podávají s kdoulemi zavařenými na podzim přímo v kuchyni restaurace.

Gurmány nadchne také boudin noir s uzeným lojem, jablky, fenyklem a smetanou – vynikající „zimní“ jídlo stejně tak jako třeba telecí dršťky v omáčce z vína a pečených paprik či klasika v podobě kohouta na víně.

Na své si přijdou i příznivci lehčích jídel.Na své si přijdou i příznivci lehčích jídel.

Pokud má host chuť spíše na lehčí či mořskou kuchyni, obsluha mu jistě doporučí pánev s plody moře, díky které ochutná na jednom talíři krevety, slávky nebo kalamáry. Ty jsou podávány s omáčkou crustacea z korýšů, která všechny chutě krásně propojí a vyladí atmosféru Francie, která je pro Brasserii La Gare tak typická.

Pokrmy jsou samozřejmě doplněny o lahodná francouzská vína. Ta sommelier z La Gare osobně vybírá přímo ve vinařstvích a následně je lidé z restaurace sami dováží do Prahy. Nic není ponecháno náhodě, aby si hosté z restaurace odnesli maximální kulinářský zážitek.

Gurmánský zážitek korunuje sladká tečka na konec.Gurmánský zážitek korunuje sladká tečka na konec.

La Gare dostane nový moderní kabát

Zimní menu je o to atraktivnější, že bude k mání jen zhruba do poloviny ledna 2019. Restaurace se pak plánovaně zavírá, neboť v ní proběhne radikální rekonstrukce interiéru i zařízení kuchyně.

Vznikne tak La Gare, která bude propojovat moderní design, eleganci, komfort a příjemné zázemí pro hosty, kteří si zde budou moci ještě lépe vychutnat francouzskou gastronomii i celý čas strávený v restauraci.

I po rekonstrukci zůstane La Gare nejkratší cestou do Francie a její slavné kuchyně. Nabídka bude širší, tradice ale zůstanou. „Hosté se určitě nemusí bát, že by osvědčená klasika, jako je třeba kohout, šneci nebo cibulačka, v nové nabídce chyběla,“ dodává s úsměvem Jan Kvasnička.

Komerční sdělení




Kurzy měn
25,600
22,520
29,900
Nejčtenější komentáře
Články odjinud
Nejčtenější